Machu Picchu, jedno od sedam savremenih svjetskih čuda i dragulj turizma u Peruu, jedna je od kolateralnih žrtava političke krize koju trpi Peru. Zbog demonstracija koje su započele u decembru nakon puča Pedra Castilla i imenovanja Dine Boluarte za predsjednika, zatvoren je aerdorom Cuzco i zaustavljen voz koji vozi turiste do citadele Inka smještene u Andama.

Od 13. januara više nije moguće pristupiti mjestu, budući da je Transandska željeznica do daljnjeg obustavila rutu koja povezuje Ollantaytambo s Machu Picchuom zbog blokade pruge na 76. kilometru, u blizini grada Chilca. Ova činjenica obustavlja do daljnjega posjete citadeli Inka, u kojoj se koncentrira 85 posto turista koji stižu u tu andsku zemlju. Ekonomske štete u turističkoj djelatnosti su nemjerljive.

Matt H. Cunliffe, jedan od posljednjih ljudi koji su mogli pristupiti citadeli Inka, napisao je o svojoj posjeti 11. januara da je na povratku autobus koji povezuje citadelu Machu Picchu s Cuzcom bio otkazan i da su morali pješačiti satima do glavnog grada.

Otkako su počeli protesti protiv vlade Dine Boluarte, umrlo je pedeset ljudi. Tokom protesta prošle srijede policija je pucala i ubila vođu seljačke zajednice Anta u Cuzcu, Renza Candiju, što je dodatno potaknulo demonstracije u gradovima Cuzcu, Ayacuchu, Punu, Tacni i glavnom gradu Perua, Limi.

Turistički radnici tvrde da se eventualnim dužim zatvaranjem atrakcije gubi četiri miliona radnih mjesta godišnje. Demonstracije su uticale na imidž Perua u inozemstvu i zbog toga su mnogi turisti otkazali posjetu toj zemlji, rekao je ministar vanjske trgovine i turizma Luis Fernando Helguero.

Prema Centralnoj banci Perua, prihod od turizma u Peru prošle je godine iznosio 19 milijardi eura, što je brojka koja je još uvijek daleko od 43 milijarde eura zabilježenih 2019. godine, prije pandemije. U 2022. godini očekivao se dolazak 3,5 miliona stranih turista u zemlju, no prema podacima Ministarstva vanjske trgovine i turizma stiglo ih je samo dva miliona.