Vodostaj Rajne, jedne od najvažnijih njemačkih trgovačkih ruta, značajno je pao zbog ekstremnih vrućina. Navodeći da su suša i visoke temperature uzroci smanjenja vodostaja Rajne, kao i drugih rijeka, stručnjaci upozoravaju da će daljnji pad vodostaja značiti da veliki brodovi neće moći koristiti rijeku, a to će negativno utjecati na ekonomiju.

Nizak vodostaj Rajne, koja je jedan od ključnih teretnih prometnih pravaca u Njemačkoj, onemogućuje plovidbu potpuno natovarenih brodova.

Bastian Klein, stručnjak Federalnog instituta za hidrologiju (BfG), rekao je da će vodostaj i dalje padati, a iduće sedmice očekuje se i nešto kiše, ali se ne očekuje da će pridonijeti porastu vodostaja.

Savezna uprava za plovne putove i pomorstvo (WSV) objavila je da očekuje da će razina vode u Srednjoj Rajni pasti još 10 do 15 centimetara do kraja sedmice.

Savezna njemačka udruga unutarnje plovidbe (BDB) u Duisburgu nedavno je objavila da brodovi za krstarenje i trajekti više ne mogu pristajati na svim pristaništima te da su mnogi teretni brodovi samo djelomično utovareni.

Glasnogovornik kelnskih luka i robnog prometa (HGK) Christian Lorenz izjavio je da teretni brodovi koji prevoze kamenu sol u luku Keln-Godorf ponekad dolaze s trećinom uobičajenog tereta zbog niskog vodostaja.

Suša i vrućina nisu samo smanjile vodostaj rijeke Rajne, koja je jedna od žila kucavica njemačke ekonomije, već su se slični problemi dogodili i na drugim važnim plovnim putovima poput rijeke Elbe.

Rajna je poznata kao jedan od najprometnijih plovnih puteva na svijetu.

Prema podacima Savezne njemačke udruge za unutarnji pomorski promet, rijekama Evrope plovi oko 2.000 brodova registrovanih u Njemačkoj i oko 10.000 teretnih brodova.