Slučajevi otimanja automobila ili iz automobila sve su češći u Iranu zbog ekonomske krize a mrežama se širi nekoliko šokantnih video snimaka snimljenih na cestama na kojima su prikazani muškarci naoružani mačetama ili vatrenim oružjem kako napadaju vozače.

"Keft giri" je perzijska riječ koju Iranci koriste za označavanje teške krađe, kao što je napad. Ali sada se koristi i za opisivanje drugog fenomena, vrlo nasilnih krađa automobila na iranskim cestama.

Metode razbojnika su različite. Neki su iz zasjede čekali žrtve i silom im oteli vozilo i dragocjenosti. Drugi se pretvaraju da su pješaci i insceniraju nesreće, prisiljavajući vozača da stane. Te se krađe ponekad događaju usred bijela dana, na prometnim ulicama.

Širenje na društvenim mrežama desetaka videa koji svjedoče o ovim napadima i krađama posijalo je val panike u Iranu. Do te mjere da su neki korisnici interneta počeli širiti savjete kako izbjeći krađu automobila.

U Iranu nema službenih brojeva koji bi pomogli saznati razmjere ovih napada na cestama i krađe automobila. Ali na nedavnoj konferenciji za medije Reza Masoudifar, zvaničnik na čelu institucije za socijalna pitanja i prevenciju kriminala,  otkrio je da je ukupan broj pljački svih vrsta, ne samo pljački i napada na cestama, u Iranu bio porastao sedam puta od 2009. godine, da bi dosegao 1,4 miliona slučajeva godišnje.

U januaru 2021. glasnogovornik iranske policije general Mahdi Hajian već je priznao porast broja nasilnih pljački, za koje je okrivio siromaštvo i nezaposlenost, ali ne i policijski rad. Već je spomenuo i širenje video snimaka napada i krađa na cestama te podsjetio na "zabranu" dijeljenja tih video snimaka "prema zakonu".

U Iranu je nasilni kriminal u porastu jer zemlja prolazi kroz tešku ekonomsku krizu, polovina stanovnika zemlje živi ispod granice siromaštva.

Prema nezavisnom istraživanju provedenom u Iranu 2021., više od trećine Iranaca kaže da su bili žrtve pljački, a 27% tih pljački bilo je nasilno. Dok 70% žrtava kaže da su bile ozlijeđene, samo 5% ih je pokrenulo sudski postupak protiv počinitelja