Osvrnuvši se na nedavno imenovane na rukovodećim pozicijama u oblasti kulture, bh. režiserka Jasmila Žbanić zaključuje da su ovo Trojkine radikalne promjene koje su prethodno najavili, a kojima su kulturi i kulturnim radnicima ˝pucali u glavu˝.

˝ Kultura je odraz društva, odlučujući faktor kojim je određeno kako zajednica reaguje, živi, kako se razvija. Ona je način i suština života. Nova vlast nam je postavila ministra kulture glavnog grada BIH koji je zlostavljač (Kenan Magoda, op.a), na federalnom nivou ministricu kulture koja rehabilituje ratne zločince (Sanja Vlaisavljević, op.a), a osuđenog kriminalca (Josip Merdžo, op.a) za direktora Instituta za intelektualno vlasništo, vrlo važnu državnu instituciju od koje zavise elementi kulture˝, navela je Žbanić u objavi na društvenoj mreži Facebook.

Ovo znači, nastavlja Žbanić, da se nova vlast opredijelila ˝za društvo koje će biti siledžijsko, zločinačko i kriminalno što najbolje ilustruje ovaj primjer ključnih pozicija za kulturu˝.

˝Čestitam Trojka! Jesu ovo promjene koje ste najavili ? Biće zaista radikalne ali u najgorem mogućem smislu. Pucali ste nam u glavu˝, poručila je Žbanić.

A ko su osobe o kojima Žbanić piše?

 

Uprkos tome što je dio članstva SDP-a negodovao pa čak i organizirao proteste zbog mogućnosti da Magoda postane ministar kulture u Kantonu Sarajevo, on je kasnije i imenovan na tu funkciju. A dio članica SDP-a je protestovao protiv imenovanja Magode jer je bivša supruga protiv njega iznijela niz optužbi za zlostavljanje.

Ministrica Vlaisavljević, koja se tokom nedavnog gostovanja u programu TV N1 nije željela izjasniti da li je članica HDZ-a, javnost je zgrozila izjavom da ˝čovjek koji je odslužio kaznu (u kontekstu priče o Dariju Kordiću, kojeg je Haški tribunal osudio za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima u Ahmićima)  mora biti rehabilitiran u društvo˝.

˝On je odslužio kaznu. Bilo ko. Evo Sanja Vlaisavljević, je odslužila kaznu za ratne zločine i trebamo li je sada poslati na Goli otok? Ona ne zaslužuje biti više ljudsko biće jer je bila suđena i presuđena za izvjesno...˝, kazala je Vlaisavljević.

Merdžo, direktor Instituta za intelektualno vlasništvo je bivši HDZ-ov premijer HNK koji je 2005. godine pravosnažno osuđen na godinu zatvora zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja i ovlasti. Merdžo kaznu nije odslužio, jer ga je pomilovala Borjana Krišto, tada predsjednica FBiH, a danas predsjedavajuća Vijeća ministara BiH i također članica HDZ-a.