Izgradnja plinovoda "Sjeverni tok 2" koji je izazvao mnoge kontroverze i netrpeljivosti na svjetskoj političkoj sceni, okončana je. 

Projekat vrijedan čak deset milijardi eura, prema procjenama stručnjaka omogućit će isporuku pedeset i pet milijardi kubnih metara ruskog gasa i to već u ovoj godini.

Plan je da projekat "Sjeverni tok 2" bude pušten u upotrebu krajem ove godine, čime će preko Baltičkog mora biti spojene Njemačka i Rusija. 

Još ranije oko ovog pitanja nastale su nesuglasice u prvom redu između Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije na jednoj i Rusije, odnosno Njemačke na drugoj strani. 

Rusiji i Njemačkoj je spočitano da ovim projektom nanose ogromnu štetu Ukrajini, ali i Poljskoj, koje će ostati izvan toka distribucije plina prema evropskim zemljama. 

Ukrajina, koja se i dalje nalazi uslijed sukoba sa ruskim separatistima pribojava se da će Rusija u budućnosti ovaj plinovog koristiti i u političke svrhe, a na štetu Ukrajine. 

Njemačka i Rusija su opovrgnuli ovakve optužbe, dok su SAD uvele određene sankcije prema državama koje su učestvovale u ovom za njih nepoželjnom projektu. 

Kada je riječ o kompanijama koje su učestvovale u realizaciji ovog projekta bitno je navesti da glavnu ulogu ima Gazprom, a dijelom projekta su još i Shell, OMV, Engie, Uniper i Wintershall.