Čin konačnog povlačenja trebao se simbolično desiti na 20. godišnjicu terorističkog napada na Svjetski trgovinski centar u New Yorku 11. septembra 2001. godine, što je zapravo predstavljalo inicijalnu kapislu za pokretanje velike vojne intervencije u Afganistanu, koja je imala cilj pronaći i ubiti vođu Al Kaide Osamu bin Ladena, svrgnuti talibane s vlasti i uspostaviti afganistansku vladu koju će podržati Sjedinjene Američke Države i Zapad.

“Ja sam četvrti američki predsjednik u čijem su mandatu američke trupe u Afganistanu. Ne želim ovu odgovornost prenijeti na petog tako da sam odlučio da je vrijeme okončati najduži američki rat. Vrijeme je da se američke trupe vrate kući”, kazao je Biden.

Kako prenosi Al Jazeera, panika i strah okovali su Kabul u ponedjeljak kada su teško naoružani talibanski borci preuzeli kontrolu nad napuštenom predsjedničkom palačom, a zapadne države požurile s evakuacijom svojih građana. Hiljade Afganistanaca, u očajničkom pokušaju da napuste državu, preplavile su kabulski aerodrom.

Glasnogovornik talibanskog političkog ureda za Al Jazeeru rekao je kako oni ne žele živjeti u izolaciji i kako će uskoro biti objavljena vrsta i oblik nove vlade u Afganistanu.

“Hvala Bogu, rat je završen. Došli smo gdje smo nastojali doći, a to je do slobode u našoj državi i do nezavisnosti našeg naroda. Nećemo dozvoliti bilo kome da koristi našu zemlju i napada bilo koga, niti mi želimo štetiti drugima”, naveo je Mohammad Naeem i pozvao na miroljubive međunarodne odnose.

Više hiljada Afganistanaca izašlo je na aerodrome kako bi pokušali pobjeći iz zemlje nakon što su talibani jučer ušli u Kabul. Američka vojska kontroliše aerodrom i pomaže u evakuaciji osoblja ambasade i drugih civila.

Neki od izvještaja pokazuju da se američkim letovima koji prevoze diplomatsko osoblje iz zemlje daje prioritet, što izaziva bijes i dovodi do još vićeg haosa na aerodromu. Američki vojnici pucali su u zrak na aerodromu u Kabulu kako bi spriječili stotine civila da istrče na pistu, naveo je jedan zvaničnik.

“Masa je bila izvan kontrole. Pucnjevi su bili samo za smirivanje haosa”, naveo je američki zvaničnik za Reuters.

Bivši afganistanski predsjednik Hamid Karzai saopćio je da je formirano koordinacijsko vijeće za upravljanje prijenosom vlasti. U Vijeću su, osim njega, Abdullah Abdullah, političar koji je vodio mirovne pregovore s talibanima te bivši vojskovođa Gulbuddin Hekmatyar.

U nedjelju je Karzai na Twitteru objavio video zapis sa svoje tri kćeri, tražeći od vladinih snaga i talibana da zaštite afganistanski narod.

Karzai je u razgovoru za BBC rekao da je predsjednik Ghani napustio zemlju stvarajući “vakuum” i da je čim je čuo da je predsjednik Ghani napustio zemlju, kontaktirao bivše čelnike kako bi vidio što se može učiniti da se spriječi “haos”.

Karzai je dodao kako se nada “da će sljedeća uprava slijediti volju naroda”.