Praktično to znači da Novak Đoković neće nastupiti na Australian Openu i da će biti deportovan u Srbiju.

Spor je poečo od trenutka kada je Novak Đoković prvo dobio medicinsko izuzeće da bi nastupio na Australian Openu,a po slijetanju u Australiju viza mu je bila ukinuta.

Nakon žalbe i odluke suda viza mu je vraćena, ali je ministar za imigracije Alex Hawke jučer iskoristio diskreciono pravo i ponovo ukinuo vizu Đokoviću.

Đakovićevi advokati na tuodluku su uložili žalbu i Savezni sud je rano jutros po srednjoevropskom vremenu počeo saslušanje tokom kojeg su obje strane iznijele svoje stavove.

Đoković će današnjom odlukom suda ostati bez nastupa na turniru koji je osvojio rekordnih devet puta. Ostat će i bez prilike osvojiti 21. Grand Slam u karijeri i tako pobjeći Rogeru Federeru i Rafaelu Nadalu koji također imaju po 20 titula. Đokovićevo mjesto u ždrijebu zauzet će peti tenisač svijeta Andrej Rubljev i u prvom kolu igrat će protiv Đokovićevog sunarodnjaka Miomira Kecmanovića.

U kratkoj izjavi ovim povodom Đoković je kazao: “Želio bih samo dati kratku izjavu vezanu za današnje saslušanje. Uzet ću neko vrijeme za odmor i oporavak prije nego što dam neki dodatan komentar na ovu temu. Jako sam razočaran odlukom da mi se ukine viza jer to znači da ne mogu ostati u Australiji i natjecati se na Australian Openu. Poštujem odluku suda i sarađivat ću s nadležnim tijelima oko mog napuštanja države. Neugodno mi je zbog toga što je fokus posljednjih sedmica bio na meni, nadam se da će sada biti samo na sportu. Želim igračima i svima uključenima sve najbolje. Na kraju, želim zahvaliti mojoj obitelji, prijateljima, timu, navijačima i mojim sunarodnjacima na podršci. Svi vi ste mi davali snagu”.