Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić razgovarao je danas u Banjoj Luci sa ambasadorom Rumunije u Bosni i Hercegovini Antonom Pacuretuom kojeg je upoznao sa činjeniciom da aktuelne vlasti tog entiteta krše ljudska prava Bošnjaka. 

Pozvao je ambasadora da se Evropska unija aktivnije uključi u otklanjanje diskriminacije Bošnjaka i Hrvata u tom entitetu, jer upravo EU počiva na temeljnim vrijednostima ljudskih prava i sloboda.

Salkić je naglasio da negiranje identiteta Bošnjaka, bosanskog jezika, negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca, zaslužuje širu reakciju EU od verbalne retoričke osude takvih postupaka entitetske vlasti.

Također, zamolio je ambasadora da se predstavnici EU aktivnije uključe u zaustavljanju procesa uklanjanja i prikrivanja dokaza o presuđenom genocidu nad Bošnjacima "sigurne zone" UN Srebrenica u Kravici, općina Bratunac.

Zaključio je da vrijednosti koje baštine članice EU u pogledu ljudskih prava i sloboda trebaju biti općeprihvaćene i primjenjene u Bosni i Hercegovini, što danas nije slučaj.

Ambasador Pacuretu zahvalio je potpredsjedniku Salkiću na prijemu, te je naglasio da Rumunija, kao članica Evropske unije, čvrsto stoji uz Bosnu i Hercegovinu.