Zatvorena su biračka mjesta u Srbiji gdje su danas održani vanredni parlamentarni i redovni predsjednički izbori. Više od 6,5 miliona građana Srbije od sedam sati je biralo predsjednika zemlje, poslanike Skupštine i odbornike u Beogradu i još 13 gradova i opština.

Kandidati su aktuelni predsjednik Aleksandar Vučić i opozicioni kandidati - predstavnik Ujedinjene Srbije Zdravko Ponoš, zeleno-lijeve koalicije Moramo Biljana Stojković i nekoliko kandidata desnice - predsjednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamnkovski, predsjednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović, predsjednik pokreta Dveri Boško Obradović, predstavnica koalicije Suverenisti Branka Stamenković i predsjednik Srpske desnice Miša Vacić.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić zajedno s članovima porodice glasala je u 12 sati na biračkom mjestu broj 72 i izrazila očekivanja da će Bošnjaci, kako je istakla, pokazati dovoljno mudrosti. "Dobro organizirani izbori su najviši vid demokratije jednog društva. Pozivam sve građane Sandžaka da iskoriste svoje pravo, izađu na izbore i na daj način daju doprinos demokratiji naše zajednice. Nadam se da će Bošnjaci pokazati dovoljno mudrosti i izabrati svoje najbolje predstavnike", rekla je Curić.

Predsjednik i nosilac liste SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, zajedno sa suprugom, glasao je na biračkom mjestu u Osnovnoj školi "Desanka Maksimović".

On je nakon glasanja novinarima izrazio da očekuje pobjedu i bolji život, ne samo za građane Sandžaka i Srbije, već čitavog Balkana. "Danas je svečanost. Mi smo imali i imamo jasan cilj i izborni program koji je bio dostupan svakom građaninu, svakom biraču. Očekujemo da su ljudi pročitali izborni program i da se danas izjasne. Očekujemo pobjedu. Od danas dolaze bolja vremena i ljepši život za sve građane, ne samo Sandžaka i Srbije, već čitavog Balkana", poručio je Ugljanin.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac je u 11 sati glasao na istom mjestu, nakon čega je izrazio očekivanje da izbori prođu u fer i demokratskoj atmosferi.

"Da što veći broj sugrađana i sugrađanki izađe na izbore, ispuni građansku dužnost i da povjerenje onim kandidatima za koje misle da će ih najbolje predstaviti", poručio je on.

Kandidat za narodnog poslanika na listi "SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljan" Enis Imamović je nakon glasanja ocjenio da je izborna kampanja u Srbiji protekla i u sjenci rata u Ukrajini. "Ukrajinska kriza je imala dosta refleksija u ovoj kampanji. Stvorila su se dva bloka koja su odlučila da se suprostave politici koja danas, isto kako je vršena agreija na Bosnu i Hercegovinu čije su žrtve bili Bošnjaci i doživjeli Srebrenicu, vrši agresija nad Ukrajinom. Stvorila su se dva bloka koja su odlučila da takvu politiku pošalju u historiju", rekao je Imamović. On je izrazio očekivanje da će, kako je podvukao, građani moći da izraze svoju volju i odupru se pritiscima te slobodno izaberu svoje najbolje zastupnike.

Za predsjedničke izbore ukinuto je pravilo da na izbore mora da izađe više od 50 posto ukupnog broja birača pa je predsjednik onaj ko osvoji više od 50 posto izašlih birača. Ako niko od kandidata u prvom krugu ne osvoji više od 50 posto, onda dva kandidata s najviše glasova idu u drugi izborni krug. U posljednjih 15 godina na predsjedničkim izborima glasalo je oko polovine upisanih birača.

Od 1990. godine do danas Srbija je 11. puta birala predsjednika, ali su u 2002. i 2003. izbori bili neuspješni, jer je tada važilo pravilo da na izbore mora izaći više od 50 posto građana, dok je to pravilo kasnije ukinuto.

Posljednji put Srbija je birala predsjednika 2017. godine, a na te izbore izašlo je 3.655.365, odnosno 54,36 posto birača. Dotadašnji premijer Aleksandar Vučić pobijedio je u prvom krugu sa 55,08 posto glasova izašlih birača, odnosno dobio je oko dva miliona glasova. Mandat predsjednika Srbije traje pet godina.

Na parlamentarnim izborima biralo se 250 poslanika čiji mandat traje četiri godine. Od februara 2020. godine, partije moraju da osvoje tri posto glasova kako bi ušle u skupštinu. Ovaj cenzus se ne odnosi na stranke koje predstavljaju nacionalne manjine.

Posmatračka misija Crta ranije je saopćila da su prvi dio izbornog dana obilježile tenzije i verbalno nasilje, a ispred više biračkih mjesta zabilježeni su i slučajevi fizičkog nasilja. Do 16 sati su podnijeli pet prijava policiji zbog izborne korupcije. Dvije prijave odnose se na slučajeve tzv. bugarskog voza, koje su posmatrači Crte uočili u Kuli i Surčinu, a tri na slučajeve kupovine glasova u Majdanpeku, Žitorađi i Čukarici.