Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici nisu usvojili Prijedlog programa rada Skupštine Kantona Sarajevo za 2023. godinu.

Zastupnik Haris Zahiragić (SDA) kazao je da se prepisani program rada ne može popraviti ni amandmanskim djelovanjem.

- Sadržaj ovog dokumenta odražava nedostatak vizije Kantona Sarajevo, nedostatak planiranja. Nažalost, Skupština KS je postala protočni bojler za spovođenje poltika političkih stranaka.

Javnost treba znati da je plaća zastupnika u Skupštini KS od 3.000 do 4 .000 maraka. Ako neko misli da za tu plaću ovaj dokument treba biti obavezan program rada, to govori koliko smo mi zainteresirani za unaprijeđenje sistema KS i potrebe građana - kazao je, između ostalog, Zahiragić.

Zastupnik Stranke za BiH Muamer Bandić izjavio je za Faktor kako je ova stranka bila suzdržana tokom glasanja te je pojasnio i zbog čega su tako odlučili.

Kako je kazao, sa samom tačkom dnevnog reda kasni se pet mjeseci.

- Program rada Skupštine KS treba usvojiti najkasnije do kraja tekuće godine za narednu. Iz formalnih razloga, program rada nije donesen na vrijeme. Danas nije postojala većina koja je dala podršku Programu rada ove skupštine.

Stranka za BiH je bila principijelna i dosljednja. S obzirom da je Poslovnik najviši pravni akt u Skupštini, zastupnici Stranke za BiH su postupili po Poslovniku koji je precizno odredio u kojem vremenskom periodu se treba donijeti program rada. Iz tih razloga smo bili suzdržani - kazao nam je Bandić.

Dodao je i kako ne žele sudjelovati "u nekom radu koji će se zasnivati na programu koji nije utemeljen na vremenskom periodu koji je Poslovnik odredio".

Podjetimo, iako je bilo gotovo sigurno da će Stranka za BiH participirati u Vladi Federacije BiH, to se nije dogodilo.

Svi pregovori Stranke za BiH i "Trojke" prekinuti su nakon izbora delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Neslaganja se moglu vidjeti i po djelovanju ove stranke u Skupštini KS gdje su se njihovi stavovi znatno razlikovali od stavova "Trojke".

Skupština Kantona Sarajevo krajem marta je izglasala novu Vladu KS na čelu sa Nihadom Ukom iz Naše stranke.