Prema Ustavu Federacije BiH građanima hrvatske nacionalosti u Domu naroda Parlamenta FBiH pripada 17 delegatskih mjesta. Nigdje u Ustavu, niti bilo kom drugom zakonskom ili podzakonskom aktu nije precizirano da to moraju biti isključivo delegati koji dolaze iz HDZ-a BiH.

Potpuno je legalna i legitimna borba svih političkih subjekata koji na svojim kandidatskim listama za kantonalne skupštine imaju kandidate iz reda hrvatskog naroda, a koji potom shodno izbornim rezultatima budu izabrani u Dom naroda FBiH.

Nigdje ponovo ne piše da u kantonalnim skupštinama ti Hrvati moraju biti sa certifikatom Dragana Čovića. Mogu to biti Hrvati koje kandidira SDPBiH, Naša stranka, Demokratska fronta, SDA...

Zbog Čovićeve agresivne politike i žestokih pritisaka ne samo iz susjedne Hrvatske, već i od strane nekih međunarodnih zvaničnika, pa na koncu i visokog predstavnika Christiana Schmidta, u javnosti je stvorena slika kako samo HDZ ima pravo na Hrvate i kako samo HDZ može "legitimno" predstavljati hrvatski narod i boriti se za njegov interes.

Time se rukovode i predsjednici Naroda i pravde i Naše stranke Elmedin Konaković i Edin Forto.

Uvjereni su kako će "Trojka" na izborima poraziti SDA te formirati vlast u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini.

Forto je izričit. Ne postoji opcija da koaliraju sa SDA.

- Mislim da je i za SNSD šansa za koaliranje gotovo nikakva. Ono što je ključno reći da u ovakvom Ustavu je nemoguće bez HDZ-a formirati vlast. Spremni smo pregovarati. SDA mora sjesti na klupu i gledati četiri godine kako se brani BiH - kazao je.

A ovakav Ustav nigdje ne prepoznaje HDZ. Već delegate iz reda tri konstitutivna naroda i ostale. Po 17 Hrvata, Bošnjaka i Srba i sedam ostalih. Njih 58 čini Dom naroda FBiH.

Fortino mišljenje dijeli i Konaković.

I nije to ništa novog. Još u novembru 2018. godine šef NiP-a je bio jasan, a pokazao je to i tokom pregovora o izbornoj i ustavnoj reformi, na čiji mlin vodu navodi i za čije interese radi.

- Ogromna je tu razlika. S HDZ-om se mora i tu nema izbora. S HDZ-om ko god hoće u federalnu vlast mora. Ne može mu biti isprika da neće u vlast jer neće s HDZ-om, to je kukavički. HDZ je fakt koji ne može zaobići niko, a SDA se može zaobići. Dakle, s HDZ-om se mora, a bez SDA se treba – kazao je on prije četiri godine za Oslobođenje.

Vlast se može formirati bez HDZ-a i uvijek postoje matematike, jer na izbore ne izlazi samo ova stranka sa kandidatima iz reda hrvatskog naroda. Čović je vješto izmanipulirao sve stranke sa pridjevom "hrvatski" u nazivu i usisao ih u svoje nevladino udruženje Hrvatski narodni sabor.

Međutim, uvijek sve stranke koje se istinski zalažu za građanski koncept BiH, a da bude zadovoljen i etnički princip, mogu na svoje kandidatske liste za kantonalne skupštine staviti kandidate Hrvate.

No, očigledno je da NS, NiP, ali i SDP koji je nekada na svojim listama imao puno više Hrvata, bore se za vlast u Kantonu Sarajevo i eventualno u Federaciji BiH i to samo sa jednim ciljem – srušiti SDA, ugrabiti dio kolača iz vlasti.

Otuda i ova servilnost prema Čoviću i HDZ-u, te prihvatanje njegovog narativa kako samo on i njegova stranka mogu dati hrvatske kadrove.

Zanimljivo je, osim što su "nalegli" na Čovićevu rudu (pitanje je iz kojih interesa ili neznanja) da i za Fortu i za Konakovića, samo u slučaju HDZ-a nema "građanske alternative", dok za mrsku nacionalnu SDA alternativa su oni, a zamjena za SNSD tu su SDS i PDP. Čović je za njih nepromijenjiv i konstanta.

Podsjetimo, Alijansa za promjene 2001. godine formirana je bez HDZ-a BiH. Hrvatske kadrove dao je NHI na čijem je čelu bio Krešimir Zubak, a bilo je tu i Hrvata iz drugih stranaka.

I tada je SDP, koji sa NiP-om i NS čini "sarajevsku trojku", bio na čelu Alijanse.

Deset godina poslije, ponovila se slična situacija. SDP je tada u vlast u Federaciji BiH uveo HSP, te je za predsjednika FBiH izabran Živko Budimir.

Hoće li HDZ nakon izbora 2. oktobra izgubiti kontrolni paket od 12 od 17 delegata u Domu naroda FBiH, koji ovoj stranci garantira učešće u vlasti i na federalnom i na državnom nivou, ovis isključivo od rezultata izbora u kantonalnim skupštinama.

Ukoliko bude šest delegata Hrvata koje Čović ne kontroliše, onda su moguće matematičke kombinacije kakve smo imali prilike već u dva navrata vidjeti.