Povlačenje Rusije iz tako strateški važne pozicije kao što je Zmijski otok mogao bi biti znak kakva budućnost čeka Moskvu u ukrajinskom ratu. Ovaj crnomorski otok okupirala je ruska vojska prvog dana invazije i od tada je bio pod kontrolom Putinovih vojnika.

Ovaj otočić, površine jedva jedan kvadratni kilometar, nalazi se oko 48 kilometara od ukrajinske obale i oko 300 kilometara od Krima, koji je pod ruskom kontrolom od 2014. Tokom godina postao je važna izvozna ruta za poljoprivrednu robu.

Međutim, njegova prava moć dolazi iz mogućnosti koju daje za kontrolu zapadnog Crnog mora: ko god drži Zmijski otok mogao bi pobijediti u ovom ratu. No, ako je ovaj otok tako strateški važan, zašto se Rusija odlučila povući sa njega u jeku sukoba s Ukrajinom?

Dana 24. februara ruska vojska je zauzela Zmijski otok. Sada, gotovo četiri mjeseca kasnije, ovaj je otočić ponovno slobodan nakon što je Kremlj objavio svoju namjeru povlačenja s ove lokacije: «30. juna, kao mjera dobre volje, Oružane snage Ruske Federacije završile su dodijeljene im zadaće na otoku Zmiiyiy i povukao tamo stacionirani garnizon", objavio je vojni glasnogovornik Igor Konašenkov.

Namjera je, prema riječima Rusa, "pokazati međunarodnoj zajednici da se Rusija ne miješa u napore UN-a da organizira humanitarni koridor za izvoz poljoprivrednih proizvoda s teritorije Ukrajine", čime se olakšava povratak trgovine na obale Crnog mora.

No, tvrdnje iz Ukrajine su potpuno drugačije. Kijev navodi da je ruski odlazak motiviran intenzivnim napadima koje vojnici na otoku trpe u posljednje vrijeme.

Sa svoje strane, Turska je posljednjih dana pokušala sklopiti dogovor s Rusijom i Ukrajinom kako bi one olakšale kretanje proizvoda kroz Crno more. Cilj je ublažiti probleme s opskrbom hranom i tako smanjiti strah od inflacije koja pogađa sve zemlje na međunarodnom nivou. Međutim, Moskva je sa svoje strane otišla toliko daleko da tvrdi da nijednog trenutka nije došlo do pomorske blokade i optužila je Ukrajinu da je zatvorila svoje ceste.