Rusija troši oko 10 milona eura dnevno plina koji bi mogla poslati u Evropu plinovodom Sjeverni tok 1, navodi se u izvještaju konzultantske firme Rystad Energy. Satelitske slike elektrane prirodnog plina Portovaya, blizu ruske granice s Finskom, pokazuju visok nivo vreline od 11. jula što je, prema stručnjacima, trag izgaranja ugljikovodika.

Situacija je izašla na vidjelo nakon što su finski građani prije nekoliko sedmica počeli primjećivati ​​velike buktinje na horizontu, navode konzultanti, koji upozoravaju da spaljivanje predstavlja "ekološku katastrofu", emitirajući oko 9.000 tona CO2 u atmosferu svaki dan.

"Teško je kvantificirati tačan volumen izgaranja, ali vjeruje se da iznosi oko 4,34 miliona kubika plina dnevno", tvrde stručnjaci.

Oni su otkrili mogućnost da je plinska buktinja "povezana s predoperativnim testovima u Prtovaji", ali naglašavaju da njihova otkrića "dovode do mnogih pitanja o namjerama Rusije", s obzirom da se ovaj scenario podudara s padom izvoza ruskog plina od 77 % u Evropu, što odgovara 20% potražnje Evropske unije.

"Iako su tačni razlozi paljenja nepoznati, količina, emisije i mjesto paljenja vidljiv su podsjetnik na dominaciju Rusije nad evropskim energetskim tržištima", dodaju.

Pad opskrbe i strah od još većih smanjenja ove zime naveli su Bruxelles da potakne 27 zemalja članica da smanje potrošnju plina do 15% do marta 2023. kako bi pokušali osigurati dovoljne rezerve.

Tvornica Portovaya je postrojenje za ukapljivanje plina koje gradi Gazprom sjeverozapadno od Sankt Petersburga. Prije ruske invazije na Ukrajinu, svrha mu je bila izvoz viška ruskog plina u Evropu.