Historijski grad Trabzon koji se nalazi na sjeveroistočnoj obali Crnog mora ističe se kao jedna od najuzbudljivijih destinacija za medeni mjesec za parove sa Bliskog istoka.

Kao što su sva vjenčanja različita, tako su i sva iskustva na medenom mjesecu različita. Neki parovi mogu se odlučiti za kratkotrajni bijeg na medeni mjesec, dok će drugi rezervirati hotel u svom gradu za opuštajući boravak.

U tom kontekstu, Trabzon, koji svake godine ugošćuje mnoge turiste sa svojim historijskim i kulturnim dobrima, kao i alternativama prirodnog turizma, također se može pohvaliti ponudom kvalitetnog provoda, sa svojim opuštajućim okruženjem koje privlači pažnju parova.

Nagrađujući mladence romantičnim pejzažima, izolovanim selima i nekim zaista jedinstvenim znamenitostima, živahni primorski grad Trabzon vodi mladence u planine u manastir Sumela iz četvrtog stoljeća, koji je dio bogatog grčkog nasljeđe.

 
Pogled iz zraka na Trabzon, jednu od najpoželjnijih destinacija za medeni mjesec (Foto: AA)

Direktor za kulturu i turizam pokrajine Tamer Erdogan rekao je za Anadolu Agency (AA) da je Trabzon prošle godine ugostio više od milion domaćih i stranih turista.

Izrazivši da ove godine očekuju značajan porast broja turista od 30 %, Erdogan je skrenuo pažnju da bračni parovi iz inostranstva preferiraju Trabzon, a od kojih 70 % dolazi iz Omana, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i drugih susjednih država.

“Jedna od glavnih prednosti medenog mjeseca je neometano vrijeme da budete u potpunosti prisutni, osnažite svoj novi život, uživate u međusobnom društvu i istinski proslavite svoje životno putovanje. U tom kontekstu, Trabzon je regija koja parovima omogućava odličan medeni mjesec.”

Ferit Biri, menadžer prodaje hotela koji je specijaliziran za parove na medenom mjesecu, rekao je da su imali veliku potražnju za odmorima na medenom mjesecu iz zemalja Zaljeva i Bliskog istoka.

Uday Algweery, tek oženjeni jordanski turista, izjavio je da je prvi put u posjeti Trabzonu i dodao: „Zaista nam se sviđa Trabzon. To je savršeno mjesto za medeni mjesec. Ovdje ćemo provesti osam dana i preporučujem ga svima.”

Algweeryjeva supruga, Ansam Alzawahrah, izjavila je da joj se zaista dopao koncept hotela za medeni mjesec i pejzaž u Trabzonu.