Iz Amnesty International (AI) zatražili su sastanak s čelnicima engleske Premier lige kako bi raspravili detalje kupovine Newcastle Uniteda. Engleski klub kupio je saudijski fond povezan s vladom te zemlje, vlade koja epod lupom zbog kršenja ljudskih prava ili umješanosti u ubistva kakvo je ono novinara Jamala Khashoggija u saudijskoj ambasadi u Istanbulu.

“Kako je moguće da trenutna politika Premijer lige ne govori ništa o ljudskim pravima? Nogomet je globalni sport koji mora ažurirati svoja pravila kako bi spriječio one koji su umiješani u kršenje ljudskih prava da kupe svoj ulazak u engleski nogomet ”, kazao je čelnik Amnesty Internationala u Velikoj Britaniji, Sacha Deshmukh.

Kako je rečen o, Premier liga je dobila "sudsku garanciju " da Saudijska Arabija neće kontrolirati klub, pa je dala zeleno svjetlo za operaciju. Međutim, puno je jupitnika iza imena novog vlasnika Newcastlea.

Investicijski fond PIF Saudijske Arabije kupio je 80% engleskog kluba i iako uvjeravaju da su potpuno neozavisni u odnosu na Kraljevinu Saudijsku Arabiju, uvijek iza tog fonda stoji kontroverzna figura Mohammeda bin Salmana. Činjenica je da izvještaji američkih obavještajnih službi direktno ukazuju na to da je on bio organizator plana kojim je hladnokrvno okončan život novinara Jamal Khassoggi prije no što mu je tijelo raskomadano u konzulatu u Istanbulu.

Otkako je 2015. godine postao de facto čelnik Saudijske Arabije, 33-godišnjaka hvale međunarodni mediji zbog njegovih ekonomskih i društvenih reformi. Promjena imidža kraljevstva bio je cilj saudijskog princa od početka, a u martu je obišao Sjedinjene Države i našao se na naslovnici časopisa Time te dao intervjue za CBS i Bloomberg. No, samo tri godine kasnije, slučaj Khashoggi opet je vratio fokus na tamniju stranu. Koja uključuje zatvaranje kritičara i aktivista za ljudska prava, hiljade smrtnih slučajeva civila u Jemenu i brzi porast broja pogubljenja od njegovog dolaska na vlast.

Kada je kralj Salman stupio na prijestolje u januaru 2015., imenovao je princa Mohammeda bin Salmana za ministra obrane, što je bilo pravo iznenađenje s obzirom na prinčevu dob od 29. godina. Samo mjesec kasnije, započeo je rat protiv šiitskih pobunjenika u Jemenu, koji traje i danas.

Organizacije za ljudska prava i dalje optužuju Salmana da je naredio neselektivno bombardiranje bolnica i škola, uzrokujući smrt civila, od kojih su mnogi djeca.

Godine 2017. Mohammed bin Salman postao je prijestolonasljednik. Sa svom moći u svojim rukama proveo je populističke mjere za privlačenje međunarodnih simpatija i podršku mlađe populacije. Među njima je ukidanje zabrane vožnje nametnute ženama tog ultrakonzervativnog kraljevstva.

Fotografije žena za volanom širile su se poput požara društvenim mrežama izazivajući simpatije u inozemstvu. Međutim, dok je jednom rukom pokazivao slike žena koje su gledale fudbalske utakmice ili odlazile u kino prvi put nakon nekoliko desetljeća, drugom je naredio zatvaranje aktivistica koje se bore za ženska prava.

Osim toga, Mohammed je poticao međunarodna ulaganja, sretao se s osobama iz poslovnog svijeta u Sjedinjenim Državama i organizirao poslovnu konferenciju u Ritz Carltonu u Rijadu. Isti taj hotel nekoliko sedmica kasnije postao je luksuzni zatvor. Saudijska vlada uhapsikla je 11 prinčeva i 38 političara, uključujući četiri ministra, u novembru 2017. u čistki za koju vlasti u kraljevstvu kažu da je motivirana borbom protiv korupcije.

Nakon što su pušteni, zatočenici su morali dio svoje imovine prenijeti na državu. Ovom operacijom prijestolonasljednik je protjerao svoje moguće protivnike i preuzeo zapovjedništvo nad sigurnosnim aparatom.

Taj 36-godišnji prijestolonasljednik Saudijske Arabije i njegova porodica imaju bogatstvo od 320 milijardi eura, što je jedanaest puta više od bogatstva šeika Mansoura. Vlasnik Manchester Cityja do sada se mogao pohvaliti da je najbogatiji vlasnik u svijetu fudbala.

Princ ima beskonačan popis nula na svom bankovnom računu i ne ustručava se potrošiti svoj novac. Godine 2015. kupio je i pretvorio dvorac Louis XIV, na periferiji Pariza, u najskuplju kuću (230 miliona) u historiji. Dvorac ima tri bazena, 30 soba, banju, kino, diskoteku, dva vinograda... i jedini privatni podzemni akvarij u Europi.

Mohammedu bin Salmanu to nikako nije jedini luksuz. Posjeduje i četvrtu najskuplju jahtu na planeti. 'Serene', procijenjenu na 485 miliona eura. Dugačak je 133 metra. Ima bazen, teatar, zid za penjanje, heliodrom, pa čak i garažu za podmornice!

Prijestolonasljednik Saudijske Arabije posjeduje i najskuplju sliku u historiji, 2017. kupio je 'Salvatore Mundi' Leonarda da Vincija za 389 miliona eura i okačio je na jahti.

No, ono što zamjeraju Mohammedu bin Salmanu nije njegova raskoš, već njegovi istupi budući da je 2015. započeo svoju političku karijeru kao ministar obrane i opasnost koju kao takav predstavlja za evropski fudbal.

Nije ovo prvi put da je Mohammed bin Salman pokušao ući u fudbalski biznis. Godine 2018. započeo je pregovore s Manchester Unitedom o ulaganju ogromne količine novca u jednu od vodećih ekipa Premier lige. Država je već ulagala u sport kroz ugovore s F1 i WWE, firmom koja posjeduje multimedijska prava vezana za promociju profesionalnog hrvanja.

No, Salmanov cilj bio je takmičiti se sa svojim bliskoistočnim rivalima u fudbalu. Jedan od njih, šeik Mansour već kontrolira Manchester City, Melbourne City i New York City, kao i druge timove.

Nakon što je kupio Newcastle, sada se želi pozicionirati u Italiji. Fond za javna ulaganja Saudijske Arabije na čelu s prijestolonasljednikom kraljevine Mohammedom bin Salmanom nastoji nastaviti širenje a nakon što su prije nekoliko dana kupili Newcastle, sada hoće više.

Kako su izvijestižli talijanski mediji, njegova nova meta je Inter iz Milana koji prolazi kroz tešku finansijsku situaciju što FIP vidi kao dobru priliku.