Danas, devetog maja, Rusija slavi Dan pobjede, datum kojim se obilježava trijumf Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom tokom Drugog svjetskog rata. Moskva se svake godine dotjera za impresivnu vojnu paradu na Crvenom trgu što je već tradicija. Ali ove 2022. godine poprimila je posebnu važnost zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Započeta 24. februara po nalogu Vladimira Putina, njen je cilj, kako je kazano, "denacificirati" napadnutu zemlju, a 9. maj određen je kao ključni datum za okončanje "specijalne vojne operacije" ruskih trupa. Rat na ukrajinskoj teritoriji koji može zahvatiti i druge zemlje i zbog kojeg su Evropska unija, Sjedinjene Države ili Ujedinjeno Kraljevstvo Rusiji nam etnukle sankcije.

Ove giodine obilježava se 77. godišnjica sovjetske pobjede nad nacistima predvođenih Adolfom Hitlerom. Tradiciju je 1965. uveo Brežnjev, u povodu 20. godišnjice nacističke predaje. Devedesetih je došlo do „preloma“ kada je u pitanju važnosti 9. maja, no dolaskom Putina na vlast, 31. decembra 1999., to je označilo novu komemorativnu prekretnicu i obnovu u održavanju proslave Dana pobjede. Godine 2010. godine 9. maj je definitivno ustanovljen kao patriotski praznik u kontekstu političkog oporavka.

I to ne samo u Rusiji, jer je to i označen datum na kalendaru u zemljama poput Bjelorusije ili Srbije. Takođe ga obilježavaju i druge bivše sovjetske ili prosovjetske republike poput Moldavije, Kazahstana ili Turkmenistana. Čak se i u Ukrajini obilježava Dan pobjede, gdje je neradni dan. Iako je ove godine ukrajinski predsjednik Volodimir Zelensky zatražio da ga se ne proslavlja.

Šta se može dogoditi 9. maja?

Prema ukrajinskim obavještajnim službama, Rusija se spremala "proslaviti" Dan pobjede nad nacističkom Njemačkom nakon Drugog svjetskog rata u Mariupolu. Preciziraju da je Moskva planirala za ovu proslavu opkoljeni lučki grad, umjesto Donjecka, glavnog grada istoimene proruske regije koja se proglasila suverenom na istoku zemlje. Barem su tako objavili iz ukrajinskog ministarstva obrane.

Sigurno je da rat, nažalost, neće završiti 9. maja. Britanski obavještajni izvori kažu da bi Putin mogao pokrenuti nuklearni napad nakon obilježavanja Dana pobjede u Rusiji. Isto tako, britanski ministar odbrane, Ben Wallace, upozorio je da bi Putin mogao koristiti tradicionalne proslave za pozivanje vojnika u rat "protiv nacista svijeta" te nastavio: "Ruska okupacija Ukrajine riskira da postane neka vrsta kancerogenog događaja za društvo koji se mora eliminirati, za naše dobro", rekao je. "Moramo pomoći Ukrajincima da učinkovito deblokiraju situaciju."

Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, već je prošle sedmice upozorio na "stvarni rizik" da bi sukob u Ukrajini mogao izazvati Treći svjetski rat. "Opasnost je ozbiljna, ne može se podcijeniti", kazao je. Ruski političar uporedio je trenutnu situaciju s takozvanom raketnom krizom iz 1962., ali je podsjetio da su "u to vrijeme barem postojala pisana pravila".