Ruski predsjednik je već upozorio da neće stati dok u potpunosti ne zauzme tu regiju istočne Ukrajine, gdje se već čini neizbježnim napad velikih razmjera. Osvajanje Donbasa omogućilo bi Putinu da se predstavi kao pobjednik u ratu u Ukrajini, kao i da se opravda pred ruskim narodom.

Teške borbe u Mariupolju, gdje ukrajinske snage očajnički brane opkoljeni grad, sumiranje su planova Vladimira Putina za Donbas, gdje se napad velikih razmjera već čini neizbježnim: kontrola te regije omogućila bi ruskom predsjedniku da se predstavi kao pobjednik. u ukrajinskom ratu kao i pravdajući se pred ruskim narodom.

Dokaz za to je da je Glavni štab ukrajinske vojske ove srijede upozorio na raspoređivanje brojnih "dobrovoljaca" koji su stigli iz Rusije koji se spremaju pridružiti se ruskim snagama u pripremama za invaziju na to područje zemlje. Osim toga, američki kanal CNN geolocirao je video koji je ovog ponedjeljka podijeljen na društvenim mrežama na kojem se vidi velika kolona ruskih vojnih vozila u blizini Matvejev Kurgana, naselja u ruskoj regiji Rostov, koja ide prema Donbasu.

Ukrajinski izvori već nekoliko dana upozoravaju na pripreme za novu rusku ofanzivu na istoku čiji bi cilj bio potpuna kontrola cijelog Donbasa. Tu ideju je prošlog utorka potvrdio Vladimir Putin, predsjednik Rusije, koji je izjavio da se njegove trupe neće zaustaviti dok ne buddu držali pod kontrolom to područje.

Štaviše, Putin je uvijek inzistirao da je glavni cilj invazije na Ukrajinu bio "pomoć narodu Donbasa, kojeg smo prepoznali i bili prisiljeni braniti." Takođe je u nekoliko navrata ponovio da su ciljevi "specijalne vojne operacije" "apsolutno jasni" i "plemeniti" budući da su vlasti u Kijevu, gurnute od strane Zapada, odbile poštivati ​​sporazume iz Minska usmjerene na mirno rješenje problema" u ovoj regiji istočne Ukrajine.

Samo dan prije agresije, Rusija je priznala nezavisnost Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike, dvije regije koje čine Donbas, Povlačenje ruskih trupa u Kijevsku regiju kako bi koncentrirale svoje snage u Donbasu samo potvrđuje ovu ideju o preuzimanju pod svaku cijenu. "Naša logika je jednostavna. Naši su ciljevi pomoći ljudima koji žive u Donbasu, koji osjećaju neraskidivu vezu s Rusijom i koji su žrtve genocida već osam godina", rekao je Putin u utorak. To bez obzira na logiku uključuje kršenje ljudskih prava i ratne zločine ako je potrebno.

Primjer za to su riječi koje je prošlog utorka izgovorio Eduard Basurin, portparol vojne komande Narodne Republike Donjeck, koji je zaprijetio upotrebom hemijskog oružja u čeličani u Mariupolju. Zapravo, Ukrajina optužuje proruske milicije da su upotrijebile ovo hemijsko oružje u opsadi Mariupolja, što je Basurin demantirao.

Proruske milicije, uz vojnu pomoć Kremlja, zauzele su dio Donbasa 2014. nakon što su proglasile svoju nezavisnost. Od te godine su u ratu s kijevskom vladom. Od 2014. pa sve do ruske agresije na Ukrajinu, sukob u Donbasu je hibernirao, lonija fronta jedva da se pomakla osam godina. Ipak, više od 15.000 ljudi izgubilo je život a oko milion civila pobjeglo je iz regije.

Ruska agresije je sve promijenila. Od 24. februara ukrajinska vojska se više ne suočava s "pobunjenicima koje podržava Moskva", već direktno protiv ruskih oružanih snaga, koje, kako je rekao Putin, neće stati dok ne zauzmu cijeli Donbas.