Izraelski doseljenici i ekstremno desničarski aktivisti, gotovo uvijek pod zaštitom policije, gotovo svakodnevno ulaze u džamiju al-Aqsa, pokazujući potpuno negiranje palestinske muslimanske administracije i hiljade vjernika koji su obično na tom mjestu. Kontroverzni upadi dugo su bili uzrok napetosti i nasilja nad Palestincima u istočnom Jeruzalemu i šire.

Palestinci ih smatraju dijelom desetljećima stare strategije izraelske države i desničarskih skupina da "judaiziraju" grad i oslobode ga izvornog islamskog i kršćanskog palestinskog naslijeđa. Za krajnje desničarske izraelske skupine, oni su prvi korak za postavljanje temelja za uništenje al-Aqse i njegovu zamjenu Trećim hramom, za koji vjeruju da će biti izgrađen na vrhu džamije.

Palestinci nazivaju nekažnjeni ulazak bilo kojeg Izraelca u kompleks džamije al-Aqsa upadom doseljenika. Kao dio dogovora između Jordana – čuvara islamskih i kršćanskih mjesta u Jeruzalemu – i Izraela, nemuslimanima je dopušteno posjećivanje al-Aqse pod nadzorom Vakufa, zajedničkog jordansko-palestinskog islamskog trusta koji upravlja poslovima džamija.

Sporazumom je propisano da se u njemu mogu moliti samo muslimani dok se Jevreji mogu moliti uz Zapadni zid. U međuvremenu, izraelske vlasti zadržavaju sigurnosni nadzor nad džamijom. Međutim, Izrael je dugo ignorirao ovaj delikatan dogovor, koji se često naziva "status quo" i zaobilazio je Vakuf, piše MEE.

Posljednjih godina izraelske snage, doseljenici i istaknuti političari su u više navrata upadali u džamiju bez palestinskog dopuštenja. Upadi su s vremena na vrijeme doveli do velikih sukoba i kasnijih izraelskih obračuna s Palestincima.

Prije 2000. godine, Vakuf je kontrolirao posjete nemuslimana mjestu putem sistema rezervacija. Izrael je to poništio nakon Druge intifade, odnosno ustanka, koji je završio 2005. Sada, desetine izraelskih doseljenika i ekstremno desničarskih aktivista gotovo svakodnevno obilaze dvorište džamije, praćeni izraelskim snagama.

Postoji nekoliko grupa krajnje desnice, uglavnom vjerskih cionista, koje organiziraju upade u džamiju Al-Aqsa. Ponekad se nazivaju "Hramskim grupama" i uključuju organizacije kao što su The Temple Institute i Temple Mount i Eretz Yisrael Faithful Movement.

Izraelci upade nazivaju "uspinjanjem na Brdo hrama", a neki zahtijevaju od Izraela da potvrdi potpuni jevrejski suverenitet nad tim mjestom, dopuštajući jevrejsko štovanje i ritualno žrtvovanje. Neki se takođe zalažu za uništenje džamije Al-Aqsa, gdje su, kako vjeruju, nekada postojala dva drevna jevrejska hrama, kako bi se napravilo mjesto za treći hram.

Sljedbenici drugih vjerskih sekti, uglavnom ultraortodoksni Jevreji, zabranjuju takve posjete zbog svetosti mjesta u jevrejskoj tradiciji. Upadi su planirani svaki dan osim petka i subote. U prošlosti su doseljenici izbjegavali ulazak u džamiju za vrijeme muslimanskih praznika, ali to se promijenilo posljednjih godina.

Zaštićeni teško naoružanom policijom, doseljenici ulaze u dvorišta džamije u dvije različite smjene kako bi učili molitve, obavljali obrede i održavali prezentacije članovima ture. Prvi obilazak obično je između 7:30 i 10:30 po lokalnom vremenu, a drugi između 13 i 14 sati. U to vrijeme nema namaza, a džamija je obično gotovo prazna od klanjača.

Svaki obilazak traje od 30 minuta do sat vremena, počevši od marokanskih vrata (Bab Al-Magharba) na jugozapadnom kraju kompleksa. Doseljenici se zatim kreću prema jugoistočnom dijelu, prolazeći preko molitvene dvorane sa srebrnom kupolom, glavne zgrade na mjestu i odakle se vodi zajednička molitva. Zatim hodaju do sjeveroistočnog i zapadnog dijela, prije nego što kruže natrag do mjesta odakle su krenuli i izađu iz Lančanih vrata (Bab al-Silsela).

U prošlosti, obilasci su trajali 10-15 minuta i počinjali su na Marokanskim vratima i završavali nekoliko metara dalje. Posjete su tokom godina stalno rasle unatoč stalnim prigovorima Palestinaca. Kako bi izbjegla napetosti u prošlosti, izraelska policija pokušala je spriječiti posjetitelje Jevreje da se mole u Al-Aqsi, budući da je nemuslimanska molitva vrlo osjetljivo pitanje. Međutim, bez izraelskih zakona koji izričito sprječavaju Jevreje u tome, čini se da se ova politika nedavno promijenila. U avgustu 2021. New York Times izvijestio je da je izraelska vlada "tiho" dopuštala jevrejsku molitvu, a da to nije objavila.

Racije na džamiju al-Aqsa započele su odmah nakon što je Izrael 1967. okupirao istočni dio grada, zajedno sa Zapadnom obalom i pojasom Gaze. Vojnici koji su zauzeli grad ušli su u dvorište džamije 7. juna 1967.  godine, podigli izraelsku zastavu i zabranili namaz na sedam dana. Godine 1982., Alan Goodman, koji je bio povezan s nasilnim pokretom za naseljenike Kach, ušao je u kompleks s automatskom puškom i neselektivno pucao unutar Kupole na stijeni, ubivši dvojicu Palestinaca i ranivši devet drugih.

Godine 1990., izraelska grupa poznata kao "Hramski gora i pokret vjernih Eretz Yisrael" pokušala je postaviti kamen temeljac za Treći hram u kompleksu. Izraelske snage odgovorile su živom paljbom na sukobe i demonstrante ubivši više od 20 i ranivši najmanje 150 Palestinaca.

Kasnije je izraelska vlada odobrila otvaranje tunela prema Zapadnom zidu, ispod temelja kompleksa Al-Aqsa, i nastavlja sponzorirati arheološka iskopavanja u blizini džamije kojom upravljaju skupine doseljenika. U septembru 2000. tadašnji opozicijski vođa Ariel Sharon upao je u džamiju Al-Aqsa, uz podršku stotina teško naoružanih oficira. Taj je čin potaknuo petogodišnju Drugu intifadu.

Pozivajući se na sigurnosne razloge, Izrael je opozvao Vakufsku upravu za posjete nemuslimana nakon Intifade. To je otvorilo put organiziranijim obilascima izraelskih doseljenika i ekstremno desnih aktivista, zaštićenih od strane policije. Od 2017. pa nadalje, upadi su postali organizirani u formatu dnevnih obilazaka u kojem postoje danas.

Deseci ljudi prisustvuju svakom obilasku, a broj se penje na stotine tokom  jevrejskih praznika, kao što su Pesah, Purim, Dan Jerusalema i drugi. Na primjer, na Dan Jerusalema 2018. godine više od 1.600 doseljenika izvršilo je raciju u džamiji. Broj posjetitelja stalno je rastao tijekom godina. U 2009. godini 5.658 doseljenika ušlo je u džamiju u takvim obilascima. U 2019., neposredno prije pandemije Covida, broj se prema nekim procjenama popeo na 30.000.

Palestinci kažu da su upadi pokušaj ultranacionalista da traže vjersko vlasništvo nad svetim mjestom i uklone palestinsku kulturu i religiju iz Al-Aqse. Džamija, treće najsvetije mjesto u islamu, cijenjena je od strane muslimana širom svijeta i postala je simbol palestinske kulture i postojanja. Vjeruje se da molitva na tom mjestu donosi veću nagradu, prema islamskim tradicijama, a muslimani obično štede godinama kako bi posjetili sveto mjesto. Mnogim Palestincima njegova je zaštita i vjerska i nacionalna dužnost.

Određivanjem određenog vremena za ulazak Izraelaca i dopuštajući im da se tamo mole, Palestinci strahuju da se postavljaju temelji za podjelu džamije između nemuslimana i Jevreja, slično kao što je podijeljena džamija u Hebronu 1990-ih.

Izraelska kontrola nad istočnim Jerusalemom, uključujući Stari grad, krši nekoliko načela međunarodnog prava, koje propisuje da okupatorska sila nema suverenitet na teritoriji koji zauzima i da tamo ne može napraviti nikakve trajne promjene. Kako bi zaustavili upade, Palestinci su dugo organizirali ono što je poznato kao Ribat, društvenu i vjersku aktivnost sjedenja u kojoj se vjernici okupljaju u džamiji dužim satima, pa čak i danima.

Svrha Ribata je stalno naseljavanje prostorija džamije kako bi se spriječilo ulazak izraelskih doseljenika u nju, posebno za vrijeme muslimanskih praznika. Izraelska policija je u više navrata izvršila racije u al-Aqsi kako bi je očistila od vjernika koji sudjeluju u Ribatu, posebno uoči jevrejskih praznika. Posljednji napadi bili su u maju 2021., kada su izraelske snage upotrijebile suzavac i čelične metke obložene gumom unutar dvorišta džamije tokom Ramazana, ranivši tako na stotine ljudi.