Christian Eriksen pao je na travu na stadionu Parken u Kopenhagenu. Slika borbe za njegov život prizor je koji će svaki ljubitelj fudbala dugo pamtiti. Kolaps danskog igrača pred televizijskim kamerama šokirao je velik dio društva i vratio u žižu raspravu o srčanim problemima u svijetu fudbala. Raspravu koja se, kako se čini, otvara samo i isključivo onda kada je igrač pretrpi u direktnom televizijskom prijenosu. U nekim slučajevima desi se čak i smrt.

Vijest o srčanom udaru 29-godišnjeg danskog fudbalera nije bila jedina u 2021. godini. Prva godina nakon pandemije, izolacije i vakcinisanja donijela je nekoliko slučajeva. Prošle srijede, Kun Agüero je najavio povlačenje s terena nakon što je pretrpio aritmiju 30. oktobra tokom utakmice protiv Alavésa. Imao je bolove u srcu, a u bolnici su otkrili niz srčanih problema koji su ga mjesec i po kasnije natjerali da se ostavi igranja fudbala. Nakon rezultata različitih medicinskih testova koje je Argentinac prošao, odlučeno je kako 33-godišnji napadač više ne smije aktivno igrati fudbal.

Adama Traoré, 26-godišnji napadač Šerifa iz Tiraspola morao je napustiti teren tokom meča Lige prvaka protiv Real Madrida krajem novembra. Nije dobio udarac, ali je pao na teren. Nakon nekoliko trenutaka napetosti i straha na stadionu, napadač se sam povukao s terena. Izbivao je sedam dana  ali se vratio na teren.

Proteklog vikenda imali smo slučaj dva igrača: Šveđanin Victor Lindelof iz Manchester Uniteda i Poljak Piotr Zielinski iz Napulja. Švedski 27-godišnji stoper morao je izaći sa travnjaka nakon što je pretrpio "jake bolove u prsima". Sjeo je na travu i s rukom na srcu čekao pomoć liječnika, gestikulirajući da mu je puls previsok i da mu je teško disati.

"Više od 10 minuta puls mu je bio veći od normalnog. Bio je šokiran i nije znao kako se nositi s tim", kasnije je objasnio Unitedov menadžer Ralf Rangnick. "Napravili su sve pretrage i čini se da će sve biti u redu."

U slučaju Zielinskog (27) on je izdržao samo 19 minuta na terenu. Pokazao je na svoja prsa i vrat i otišao do klupe da zamoli liječnike za pomoć. Nije mogao normalno disati iako testovi kojima je podvrgnut nisu otkrili nikakve probleme.

Česte vijesti o nogometašima s respiratornim i srčanim problemima alarmirali su mnoge građane i organizacije koji ove slučajeve direktno povezuju s Covidom-19. kada je Eriksen u pitanju, on nije bio vakcinisan i nije bio pozitivan na korona virus prije nego je doživio zastoj srca. Agüero je, u međuvremenu prebolio virus, dok Lindelof nije, a Zielinski je bio negativan na testovima koji su mu rađeni.

Ali postoje slučajevi koji su direktno povezani s virusom. Argentinac Leo Ponzio (Rijeka) i Paragvajac Lucas Barrios (gimnastika i mačevanje) zadobili su miokarditis za čije je porijeklo utvrđeno da ga je uzrokovala infekcija koronavirusom koju su preboljeli i nisu igrali nekoliko sedmica.

Stručnjaci tvrde da nakon covida „tokom sljedećih mjeseci pacijenti imaju više tahikardije, njihove pulsacije ostaju 10 otkucaja više između jednog i tri mjeseca, treba im vremena da se vrate na prethodnu frekvenciju, ali se ona vraća u normalu".

Umor nakon covid sindroma ostavlja traga na elitnim sportistima. Problemi se pojavljuju kada svoje tijelo tjerate do krajnjih granica. Covid je sistemska bolest koja zahvaća sve organe. Utiče na mitohondrijske stanice, koje su energetski kotlovi našeg tijela. Ali stručnjaci, za sada, kada je fudbal u pitanju, ne vide direktniju povezanost teške srčane bolesti zbog virusa jer to nisu sportisti s najvećim fizičkim zahtjevima.

Jedan od ključeva problema koji se sada pojavljuju je vezana uz izolaciju.

"Detraining iz izolacije je imao puno utjecaja. Ljudi su trenirali kod kuće, ali im je trening spustio fizičku formu. Onda se vratiš i misliš da si isti, ali može doći do lošeg povratka, može doći do pretreniranosti i to je povezano sa srčanom aritmijom, s lošim radom srca", analiziraju stručnjaci.