"Odustala sam od nogometa kada sam imala 20 godina jer sam počela da nosim hidžab", kaže Shireen Ahmed, kanadska sportska novinarka i aktivistica.

„Život bez nogometa za mene ne bi bio moguć, ali zaista je teško pronaći tačku ponovnog ulaska kada se tako osjećaš.”

Od oduzimanja šansi muslimanskim djevojkama da postanu nogometašice, njoj teže pada to što ih se isključuje iz toga da budu dio razvoja igre na svakom nivou. "Nije samo igranje", kaže ona o situaciji u Francuskoj. “One ne mogu trenirati, ne mogu suditi. One su doslovno isključene iz cijelog prostora. To je brutalno. Postoji jasna vibracija 'mi mrzimo muslimanke'."

Muslimani su ove sedmice širom svijeta slavili Ramazanski bajram, blagdan kojim se obilježava kraj svetog mjeseca Ramazana. Ali u Francuskoj, dok se Lyon sprema za svoje 10. finale Lige prvaka za žene, Francuska nogometna federacija i dalje isključuje žene iz igre zbog zabrane "razmetljivih" vjerskih simbola (što uključuje jevrejski kippah).

"To je dio sistema nadmoći bijele rase, ksenofobije, islamofobije i antimuslimanskog raspoloženja", kaže Ahmed. “Zabraniti muslimankama sa maramama da se bave sportom je izuzetno problematično.”

“Les Hijabeuses” je francuski kolektiv koji se bori protiv zabrane FFF-a i bori se za promoviranje inkluzivnijeg društva u Francuskoj. Nedavno je postignut uspjeh u Senatu i parlamentu u poništavanju nedavnog zakona koji je uključivao amandman koji se želi primijeniti na sve sportove u Francuskoj. Sada je sljedeći korak natjerati FFF da promijeni svoju odluku.

Marion Ogier, pravnica koja radi sa “Les Hijabeuses”, kaže: „Francuski parlament je odlučio da ne zabrani nošenje vjerskih simbola tokom sportskih takmičenja, ali odluka nije dovela do toga da FFF preispita svoja pravila. Državno vijeće (najviši sud u Francuskoj za administrativna pitanja) trenutno razmatra žalbu protiv nogometne federacije.”

Ogier ističe da vlada nije odgovorna za sadašnju zabranu, ali FFF jeste. “Les Hijabeuses” očekuju odluku o tom pitanju do kraja godine.

Ogier smatra da FFF "podvrgava učesnike u fudbalskim takmičenjima principu neutralnosti" i čini se da pokazuje da ljudi koji donose odluke nisu upoznati s potrebama, izborima i željama onih koje žele "spasiti".

Stvar ide dalje od prava na igranje nogometa i da li se nosi hidžab ili ne. To također nadilazi muslimansku zajednicu u Francuskoj. Ahmed kaže: “Uznemiravanje muslimanki je problem. Imamo istu borbu. One su moje sestre, bilo da nose bikini, burkini ili burku. Zalagat ću se za njihovo uključivanje u fudbal. Žene bi trebale imati mjesto i trebale bi imati mogućnost i pravo da učestvuju.”

Zabrana nošenja hidžaba znači da muslimanke nemaju osjećaj istinske pripadnosti. "Nogomet je zaista svjetski jezik i on je sredstvo za uključivanje tolikog broja ljudi", kaže Ahmed. “Pa zašto bismo, zaboga, isključili određene ljude?”

Izvor: The Guardian