Uprkos apelima preživjelih žrtava genocida u Srebrenici, vladajuća većina će večeras u Narodnom pozorištu uručiti Nevenki Tromp priznanje Počasne građanke Kantona Sarajevo.  

Nevenka Tromp je koautorica sramnog izvještaja nizozemske organizacije NIOD u kojem se negira genocid počinjen u Srebrenici. O sadržaju i karakteru tog izvještaja, najbolje govore javne pohvale ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

Vladajuća „Trojka“ to zna, ali im je od istine, pravde i sjećanja na žrtve očigledno važnija predizborna kampanja. Dodjeljivanjem nagrade žele Nevenki Tromp dati na relevantnosti, kako bi sa te pozicije nastavila učestvovati u monstruoznoj kampanji protiv SDA i kako bi na taj način pokušali ponovo doći do vlasti i fotelja.

Ako im već nije stalo do svog dostojanstva, morali bi voditi računa o dostojanstvu i emocijama žrtava genocida, ali i dostojanstvu građana Kantona Sarajevo u čije ime odlikuju osobu protiv koje su se pobunila sva udruženja žrtava u BiH.

Ničija fotelja, radno mjesto, plaća ili politička ambicija ne smiju biti preči od istine o genocidu u Srebrenici. Zato još jednom apelujem vladajuću većinu da odustanu od svoje nečasne namjere.

Proces revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije zbog počinjenog genocida vodili su najveći svjetski pravni eksperti, poput Davida Scheffera, Alaina Pelleta i Phona van den Biesena. Tromp ne da nije na nivou ovih stručnjaka već uopće nije pravnica i nema apsolutno nikakve veze sa Međunarodnim sudom pravde.

Korištenje takve osobe za potrebe političkih obračuna, pri tome devalvirajući genocid i strahovite ratne zločine koji su počinjeni u BiH svodeći ih na nivo politike, je nivo koji još niko nije dotakao i koji će javnost sasvim sigurno prepoznati i kazniti.