Procjenjuje se da Ruski državljani na tajnim računima širom svijeta drže oko jedan bilion dolara (760 milijardi funti) i sada zapadne zemlje pokušavaju da je lociraju taj novac, piše Sky News. 

Otprilike jednu četvrtinu ovog iznosa kontroliraju ruski predsjednik Vladimir Putin i njegovi bliski saradnici - bogati Rusi poznati kao "oligarsi", procjenjuje američka nevladina organizacija Atlantic Council u svom izvještaju za 2020. godinu. 

Ruski oligarsi su decenijama prenosili milijarde dolara u inostranstvo, ulažući ih u fiktivne kompanije kako bi im bilo izuzetno teško ući u trag.

Historijski gledano, veliki dio ovog novca išao je na Kipar, koji ih je privlačio izuzetno povoljnom poreznom politikom. Za neke je ovo ostrvo postalo poznato kao "Moskva na Mediteranu".

Britanske prekomorske teritorije kao što su Britanska Djevičanska ostrva i Kajmanska ostrva su takođe omiljena odredišta oligarha za skrivanje novca.

Dio tog novca nađe put do finansijskih prijestolnica, kao što su New York i London, gdje se može uložiti i dobiti povrat.

Nakon invazije na Ukrajinu, zemlje su najavile niz mjera za pronalaženje ruskog novca.