Prošle godine u ovom period turska vojska intervenirala je na položaje sirijskog režima kako bi zaustavila novi napad na Idlib, posljednje uporište opozicije u Siriji, i spriječila raseljavanje i ubijanje nevinih ljudi. Tako smo spasili milione života.

Zemlje koje su tokom tog perioda hvalile Tursku, dijelom zbog izbijanja epidemije koronavirusa, zaboravile su na humanitarnu krizu u Siriji. Rat je ponovo postao "zastarjela vijest" sve do sljedeće krize savjesti Zapada. Danas, kada su demokratija, sloboda i ljudska prava ponovo u modi, akcije čovječanstva u Siriji bit će krajnje mjerilo naše iskrenosti.

Vjerujem da je uspostavljanje mira i stabilnosti u regiji vezano za iskrenu i snažnu podršku Zapada Turskoj. Na desetu godišnjicu sirijske krize moramo se sjetiti da je stotine hiljada ljudi ubijeno i mučeno, dok su milioni raseljeni samo zato što su tražili demokratiju, slobodu i ljudska prava.

Pokušaj Assadovog režima i njegovih pristalica da osujete ove legitimne zahtjeve imao je strašne posljedice poput terora i ilegalnih migracija. Iako su u sirijskom sukobu intervenirale mnoge zemlje iz različitih razloga ili pod različitim izgovorima, promašile su polazište tragedije. Kao rezultat toga, jedna od najvažnijih zemalja Bliskog istoka ostala je sama usred masakra koji kao da nikada neće završiti.

Ponosan sam što mogu reći da se pozicija Turske u Siriji nikada nije promijenila od početka rata. Turska nacija vjeruje da je uspostavljanje političkog sistema sposobnog da predstavlja sve Sirijce od suštinske važnosti za obnovu mira i stabilnosti. Odbacujemo sve planove koji ne udovoljavaju osnovnim zahtjevima sirijskog naroda za ljudskim dostojanstvom. Takve bi opcije samo produbile krizu.

Istovremeno ističemo da mirno i trajno rješenje nije moguće bez poštivanja teritorijalnog integriteta i političkog jedinstva Sirije. Moja vlada je u proteklih deset godina svojim djelovanjem ojačala svoje riječi. Turska je s jedne strane prihvatila milione izbjeglica, dok je s druge strane postala prva zemlja koja je koristila svoje borbene snage protiv terorističkih organizacija koje djeluju u Siriji, a prije svega protiv DEAŞ-a (ISIL).

Uspostavili smo sigurne zone na mjestima očišćenim od terorizma; te smo sa strpljenjem i odlučnošću poduzeli sve potrebne korake da u ta područja vratimo nadu. Nažalost, naši lokalni partneri, umjerena opozicija, bili su meta organizirane kampanje blaćenja, uprkos njihovim naporima i žrtvama u borbi protiv DEAŞ-a (ISIL) i jedne druge terorističke organizacije, PKK.

Sigurna područja koja je Turska uspostavila zajedno sa lokalnim elementima dokaz je naše posvećenosti budućnosti naših susjeda. Ova područja postala su ostrva mira i stabilnosti i samoodrživi ekosistemi. Proveli smo osnovne projekte poput formiranja službe sigurnosti i obuke njenih pripadnika, poboljšanja infrastrukture kao što su struja i voda, te ponovno otvaranje škola i bolnica. Turska je također izgradnjom trajnih stambenih centara u Siriji, prema planu koji sam 2019. godine najavio na Generalnoj skupštini UN-a, eliminirala problem zbrinjavanja koji je dugo vremena bio prisutan u regiji.

Poduzimajući sve ove mjere, naša je zemlja zaštitila Evropu od ilegalnih migracija i terorizma, te osigurala jugoistočnu granicu NATO-a. Naša djela odražavaju naše vrijednosti; te potkrepljuju našu tvrdnju da je Turska nada potlačenih, zaštitnik nedužnih te ključ rješenja.

Danas su pred Zapadom tri opcije. Prva opcija je posmatrati događaje u Siriji s tribina pri čemu će biti izgubljeno još više nevinih života. Ovaj pristup ne samo da potkopava moralne tvrdnje Zapada, već stvara i nove prijetnje poput terorizma i ilegalnih migracija, šteteći međunarodnoj sigurnosti i evropskoj političkoj stabilnosti.

Druga je mogućnost uložiti sve vojne, ekonomske i diplomatske napore potrebne za trajno rješenje. Nema razloga vjerovati da zapadni lideri, koji deset godina nisu poduzeli ozbiljne korake, imaju takvu namjeru.

Konačna i najrazumnija opcija je da Zapad da podršku Turskoj te da uz minimalni trošak i maksimalan učinak postane dio rješenja u Siriji. Ovdje su naša konkretna očekivanja jasna. Zapad prvo mora zauzeti jasan stav protiv YPG-a, koji napada sigurna područja i podržava krvavi režim. Umjesto toga, treba ulagati u mir i stabilnost pružajući potrebnu podršku legitimnoj sirijskoj opoziciji.

Pored toga, pozivamo zapadne zemlje da preuzmu svoj dio odgovornosti za okončanje humanitarne krize. Nedijeljenje tereta sa Turskom može izazvati novi val migracija prema Evropi. Na kraju, zahtijevamo da Zapad ulaže u sigurna područja unutar Sirije i jasno podrži ovaj mirovni projekat.

Moramo pokazati svijetu da za Siriju postoji demokratska i prosperitetna budućnost. Turska je, predvodeći humanitarnu pomoć, boreći se protiv terorističkih organizacija u prvim redovima i pružajući aktivni doprinos diplomatskom procesu, dokazala da je jedina zemlja koja će u Siriji uraditi ono što je potrebno. Administracija Bidena trebala bi sarađivati s nama kako bismo okončali tragediju u Siriji i odbranili demokratiju te tako održati svoja obećanja data tokom perioda kampanje.

Turska nacija spremna je podržati bilo koju inicijativu koja služi interesima sirijskih susjeda i doprinosi regionalnom miru i stabilnosti.