Rođen je nedugo nakon što je Napoleon umro, i sada je zvanično najstarija poznata kopnena životinja na planeti. Velika kopnica iz porodice kornjača, po imenu Jonathan slavi svoj vjerovatno 190. rođendan, a živi na Svetoj Heleni u zabačenom južnom Atlantiku, gdje je poraženi francuski car umro u egzilu 1821.

Jonathan se, vjeruje se na osnovu mjerenja školjke, izlegao oko 1832. godine, a na prekomorske teritorije Velike Britanije doveden je sa Sejšela 50 godina kasnije.

Udobnu penziju preživljava u Plantation House-u, službenoj rezidenciji guvernera Svete Helene, gdje se njegov rođendan cijeli vikend obilježava događajima, uključujući i izdavanje posebne poštanske markice, prenosi TRT World.

Vrhunac proslave je u nedjelju uz "rođendansku tortu" napravljenu od Jonathanove omiljene hrane.

˝Posebno voli mrkvu, zelenu salatu, krastavice, jabuke i kruške˝, kazali su veterinari koje je intervjuirala novinska agencija AFP 2017. godine.

Uprkos svojim poodmaklim godinama, on je naklonjen i gaji simpatije prema ženki kornjače po imenu Emma, koja je tek u 50-im godinama.

Početkom ove godine, Jonathan je upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najstarija živa kopnena životinja na svijetu, a ovaj mjesec je proglašen i za najstariju kornjaču ikada.

˝Kada pomislite, ako se izlegao 1832. godine, u doba Gruzije, zaboga, koje je nadživio promjene u svijetu. Svjetski ratovi, uspon i pad Britanske imperije, mnogi guverneri, kraljevi i kraljice koji su prošli, to je prilično neobično, a on je upravo bio ovdje i uživao˝, rekao je Joe Hollins, penzionisani veterinar koji je Jonathanov glavni njegovatelj danas.

Iako se nadaju da će poživjeti još mnogo godina, vlasti Svete Helene već su napravile planove za konačnu smrt poštovane kornjače: njegova školjka bit će sačuvana za potomstvo.