“Vjerujem kako će naše rješavanje dešavanja u Siriji ovom prilikom ujedno donijeti i olakšanje regionu“, rekao je Erdogan uoči bilateralnog sastanka s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u ruskom gradu Sočiju. Istakao je da će sastanak biti veoma važan s aspekta uloge Turkiye i Rusije u regionu.

Erdogan je rekao i kako Turkiye cijeni saradnju s Rusijom u borbi protiv terorizma.

Ranije je ured turskog predsjednika najavio da će Erdogan i Putin razgovarati o regionalnim i međunarodnim pitanjima, kao i odnosima Turkiye i Rusije.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Evropa treba biti zahvalna Turkiye na nesmetanom dotoku prirodnog gasa iz Rusije, javlja Anadolu Agency (AA).

Putin je podsjetio da je prije ovog sastanka delegacija ruske vlade zadužena za ekonomiju posjetila Turkiye na poziv Erdogana, te da su delegacije razgovarale o svim važnim aspektima bilateralne saradnje.

Ističući da je obim trgovinske razmjene između dvije zemlje prošle godine povećan za 57 posto, Putin je napomenuo da je i u prvim mjesecima ove godine, uključujući i maj, obim trgovine udvostručen.

Putin je dodao da postoje mnogi strateški projekti koje provode dvije države, te je podsjetio na projekat nuklearne elektrane Akkuyu i druge energetske projekte.

"Projekat prirodnog gasa Turski tok, koji smo nedavno završili, postao je jedan od važnih gasovoda koji transportuje ruski prirodni gas u Evropu. Turski tok nastavlja da radi redovno, za razliku od drugih gasovoda kojima se isporučuje gas u drugim pravcima. Ne samo da isporučuje prirodni gas u Turkiye, već i transportuje naš gas potrošačima u Evropi. Evropa bi trebala biti zahvalna Turkiye na nesmetanoj isporuci prirodnog gasa iz Rusije", kazao je Putin.

Ističući da je zahvaljujući posredovanju Ujedinjenih nacija (UN) i Turkiye problem oko isporuke ukrajinskog žita iz crnomorskih luka riješen i da je isporuka već počela, Putin se zahvalio Erdoganu što je poduzeo potrebne mjere u tom kontekstu.

Dodao je da se na ovaj način u svijet izvode i ruski prehrambeni proizvodi i đubrivo.

“Ovo je veoma osjetljivo pitanje, posebno za države u razvoju. Ove države su na rubu ozbiljnih problema zbog isporuke prehrambenih proizvoda i đubriva. Ovakve odluke, donesene uz vaše učešće, važne su za sve ove države. Zato vam hvala na tome”, kazao je Putin turskom predsjedniku.

Putin je izrazio nadu da bi danas mogao biti potpisan i memorandum o razumijevanju za unapređenje trgovinskih i ekonomskih odnosa između dvije zemlje, u skladu sa sporazumima koje je ruska delegacija postigla u Turkiye prije nekoliko dana.

Naglasio je da će tokom sastanka sa Erdoganom razgovarati o sigurnosnim pitanjima u regionu.

"Razgovaraćemo i o regionalnim pitanjima, posebno o sirijskoj krizi. Turkiye i Rusija daju ozbiljan doprinos normalizaciji situacije u toj zemlji", rekao je Putin.