Kao slaveći ponavljaju: "Država je zakazala na nabavci vakcina!"

Kada im kažeš da ne govore to za državu, nego za konkretne krivce imenom i prezimenom, jer oni koji su blokirali državne organe na vakcinama, ali i na drugim stvarima, upravo žele i postići da mi u Sarajevu govorimo protiv države, kažu ti da braniš nekoga.

Zatim se odmah prebace na Vladu FBIH.

Kažu: “Neka se ne vade na zakone i nadležnosti, vakcine spašavaju živote”, "Neka ih nabavljaju kako znaju i umiju", "Ko donese vakcine bit će heroj"...

Kada su sve politike iz entiteta Rs, a koje participiraju na nivou države, u Domu naroda glasale protiv izmjene Zakona o javnim nabavkama koje bi omogućile zakonitu direktnu nabavku vakcina, Vlada FBIH je uvidjela (konačno) da je vrag odnio šalu, te pod pritiskom javnosti i pritiskom pogoršanja stanja sa pandemijom, formirala komisiju za nabavku vakcina.

Tada su počeli citirati Churchilla: "Kada nešto ne želiš da riješiš, formiraj komisiju."

Govorili su i da se neće uspjeti nabaviti niti jedna vakcina u ovoj godini... Međutim, za svega par dana Vlada FBiH je na korak do nabavke nekoliko stotina hiljada ruskih vakcina.

Odmah su krenuli sabirati transparentno iznesene cijene, tražiti lopovluk u tome, objavljivati neke svoje izvrnute računice.

Isti dan pojavi se informacija da za isti iznos vakcine nabavlja Mađarska - članica EU. Propao plan...

Potrbušili su se, svega par sati, a onda su skontali i krenuli u pokušaje diskreditacije same firme, preko koje se trebaju nabaviti vakcine, i njenog vlasnika, hrabrog moram priznati - ne bi li čovjek pod pritiskom njihove diskreditirajuce mašinerije ipak odustao.

Kada se nije desilo ništa od navedenog, kao spas za dežurne mrzitelje i defetiste, pojavio se Davor Pehar (HDZ), direktor Zavoda za javno zdravstvo FBIH, koji je gle čuda otišao u samoizolaciju na dan kada je trebao potpisati ugovor, a da jeste sutra bi prva tura od 100.000 vakcina stigla u FBIH. Kratko je kazao novinarima da ne želi u zatvor.

Nakon toga, veoma bahato, poručio je novinarima "da ga ne peglaju“!

Međutim, to nije bilo dovoljno za ovu lažnu sarajevsku intelektualnu kremu i FGR halašu da jasno detektuju krivca, odmah su ga krenuli amnestirati. Kako? Tako što statuse i tekstove započnu sa laganim napadima na stvarne krivce, a onda u nastavku prišiju i SDA kadrove prema kojima budu mnogo grublji. Standardno izjednačavanje strana i relativizacija na koje smo, nažalost, navikli kada je u pitanju borba za i protiv države posljenjih 30 godina.

Na kraju svega dođe na FACE čovjek iz Srbije, Čedomir Čeda Jovanović da nam objasni, kada već neće niko drugi, kako stvari stoje i ko su pravi krivci za ovu situaciju. Hvala mu! Očekivao bi čovjek da će na Čedu i njegovu argumentaciju napad izvršiti oni koje je rasvijetlio, SNSD i HDZ, ali avaj, emisija nije završila na Čedu je uslijedila salva napada iz Sarajeva. Kako od političara, tako i od novinara.

Protiv Bosne i Hercegovine, njenih institucija, kao i svih njenih patriota i građana, vodi se hibridni rat, a koji u slučaju blokade nabavke vakcina ima i elemenate biološkog rata - kako se pojedini ovih dana usude ispravno definisati. Taj rat se mora krajnje ozbiljno shvatiti od strane svih dobronamjernih političkih i intelektualnih elita, ali i građana. Međutim, da bi se uopšte mogli braniti i u konačnici odbraniti od toga, moramo prvo detektovati pojedince, organizacije i medije, a koji iz pozicija navodne brige za Bosnu i Hercegovinu i njene građane, svakodnevno guraju klipove, šire defetizam i siju autodestruktivnu mržnju.

Kada su političari u pitanju, nemojte koristiti ovu krizu za političke bodove - jer ti su bodovi kao bumerang. Nemojte otežavati i nabavke vakcina, nemojte i vi gurati klipove. Nije vas niko za to birao. Ovo vrijeme, kao i svako teško, traži odgovorne, hrabre i iskrene. Ako nemate šta dobro ponuditi, bolje je šutite. Međutim, mislim da svi imamo šta ponuditi građanima i državi, a najmanje je barem politički bonton i političko jedinstvo u ovakvim situacijama, samo tako se možemo oduprijeti svemu gore navedenom!