Ispred Narodnog pozorišta Sarajevo u kasnim poslijepodnevnim satima počeo je performans koji je zaprepastio građane. Naime, u sklopu ovog događaja u jednom momentu potpuno obnažen muškarac je prošetao i tako uznemirio šetače koji su prolazili Pozorišnim trgom Susan Sontag.

Zastupnik Stranke demokratske akcije u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić reagirao je tako što se pojavio na ovom događaju i akterima ponavljao da za performans nemaju dozvolu. On je svoj razgovor s učesnicima ovog programa snimao mobilnim telefonom i uživo prenosio putem Facebooka. Razmijenio je nekoliko riječi sa ženom koja se predstavila kao balerina Jasmina Prolić i koja je kazala da je ona organizirala performans. Naglasila je da ima rješenje, odnosno dozvolu, na što joj je Zahiragić rekao da je on zvao policiju i da oni nisu upoznati s ovim događajem.

Kako je kasnije objavio Haris Zahiragić na društvenim mrežama, manifestacija tokom koje su performeri po Trgu Susan Sontag hodali goli i simulirali različite eksplicitne sadržaje, na intervenciju policije koju je pozvao, tek u 22 sata je prekinuta.

"Ne znam kako niko ranije nije reagovao. Organizator ovog sramotnog performansa je Narodno pozorište Sarajevo, iako se sada ograđuju! Nisu imali obaveznu dozvolu za okupiranje javne površine, nisu informisali policiju - što je također obaveza, a pored svega golotinja na javnom mjestu je zabranjena zakonima ove države! Organizatori i učesnici će biti prekršajno sankcionisani, a o čemu ću zatražiti informaciju od policije", naveo je Zahiragić.

U međuvremenu oglasili su se i iz Vlade KS navodeći da se "ograđuju od događaja pred Narodnim pozorištem".

"Performans koji se dešava večeras ispred Narodnog pozorišta Sarajevo nije dio projekta Kultura na ulice Vlade KS. Vlada KS se ograđuje od događaja. Organizator snosi odgovornost za sadržaj. Eksplicitne nage scene su neprimjerene za javno izvođenje, jer postoje prostori koji su adekvatni za takve umjetničke koncepte. Ispred Narodnog pozorišta Sarajevo večeras se održava performans koji je zaprepastio građane, s obzirom na to da je obnaženi muškarac hodao trgom", stoji u njihovom saopćenju.

Važno je istaći da je danas u glavnom gradu naše države održana i treća Bh. povorka ponosa.  Od Vječne vatre do Historijskog muzeja prošetali su pripadnici LGBT populacije, a njihov skup je zvanično završen svečanošću ispred Muzeja na kojem se prisutnima obratilo nekoliko članova ove zajednice. Upravo je od Vlade KS, tačnije iz kabineta premijera Edina Forte, organizacija ove parade dobila podršku u vidu 25.000 KM. Jasno je da skandaloznog performansa ispred Narodnog pozorišta ne bi ni bilo da nije organizacioni odbor dobio podršku od vladajuće „Trojke“ tako da se sa sigurnošću može kazati da je ovogodišnja Bh. povorka ponosa izmakla kontroli i da je vlast u glavnom gradu bila prinuđena barem pokušati ograditi se od vlastite štete.

Isto tako, ako već skup nije bio najavljen, ostaje otvoreno pitanje kako pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova KS, na čelu s ministrom Admirom Katicom iz Naroda i pravde, nisu reagirali i prekinuli okupljanje bez dozvole. Odnosno, postavlja se pitanje ko će odgovarati za izostanak adekvatne reakcije policije koja je evidentno dopustila da se krši zakon pred njihovim očima. Ako bi imao i trunku morala, ministar Admir Katica bi do jutra trebao podnijeti ostavku i odgovoriti na pitanje zašto nije prekinuo nelegalni, a uz to i skandalozni LGBT događaj koji je trajao nekoliko sati u samoj jezgri Sarajeva.

Baš kao i ministar Admir Katica, ostavku bi trebao podnijeti i direktor Narodnog pozorišta Dino Mustafić, veliki podržavalac LGBT zajednice, koji je svjesno organizirao ilegalni skup.