Haris Zahiragić, zatsupnik Stranke demokratske akcije u Skupštini Kantona Sarajevo, objavio je vlastita saznanja o korupciji kadrova stranke Elmedina Konakovića u Javnom preduzeću Vodovod i kanalizacija. Zahiragićev status sa njegove Facebook stranice prenosimo u cijelosti: 

 

Nakon odlaska Envera Hadžiahmetovića iz VIK-a i njegovog imenovanja za ministra novog, spojenog i najvećeg ministarstva KS, Trojka je u KJKP “Vodovod i kanalizacija” imenovala Aidu Pendek za v.d. direktoricu.

Međutim, pored nje, članovi NIP-a koji su ranije zaposleni u VIK, bili su pravi sudonosioci odluka.

Tako je 07.05.2021. godine raspisan konkurs za prijem 12 radnika na neodređeno, a za predsjednika Komisije za provođenje konkursa, na zahtjev ministra Hadžiahmetovića, imenovana je članica NIP-a čije ime nije toliko bitno ovom prilikom.

Konkurs je proveden i predložena je rang-lista uspješnih kandidata.

Među onima koji su "prošli konkurs" našlo se ime bliskog srodnika Envera Hadžiahmetovića.

Kako nezvanično saznajem, njegovog sestrića, a koji je već ranije priman na određeno dok je ovaj bio direktor.

Iako je Vlada Maria Nenadića donijela Uredbu kojom se dodatno boduju šehidska djeca, niko od njih uprkos dodatnim bodovima nije predložen za prijem, jer im je Komisija na usmenom ispitu podijelila od 1 do 8 bodova - od mogućih 40, a kako ne bi bili primljeni.

Šta znači 1 bod od 40 mogućih na usmenom - za koji su unaprijed objavljena pitanja?

To bi značilo da se ta djeca doslovno ne znaju predstaviti! Sumnjam...

Prema informacijama koje imam, v.d. direktorica Pendek radi navedenog nepotizama, ali i radi utvrđenih formalnih grešaka i nedostataka u provođenju konkursa, nije željela potpisati predloženu listu, te je isti prijavila Inspekciji koja je utvrdila neregularnosti.

Nakon toga, ona to prijavljuje i Uredu Vlade za borbu protiv korupcije.

I zamislite šta se dešava, umjesto da Ured utvrdi ko je napravio te propuste, oni upute inicijativu za smjenu v.d. direktorice po osnovu prijave koju je ona sama predala!

Objektivno i nepristrasno, nema šta.

Sjednica Nadzornog odbora, na kojem je trebao biti izabran direktor po osnovu javnog konkursa, zakazana je za 22.06.2021. godine.

Jedini kandidat koji se prijavio bila je upravo v.d. direktorica Aida Pendek.

Dan pred sjednicu Nadzornog odbora, tj. 21.06., na protokol VIK-a predsjednica komisije za provođenje konkursa, uprkos mišljenju inspekcije, predala je listu kandidata za prijem.

Traženo je od v.d. direktorice da potpiše tu listu prije 22.06. - a kako bi bila izabrana za Direktora na puni mandat.

Obzirom da je ona to odbila, Nadzorni odbor je, navodno na traženje ministara Hadžiahmetovića, to obustavio i krenuli su u proces poništavanja konkursa i smjene v.d. direktorice - koja će se prema informacijama koje imam, desiti ovih dana.

Također, u ovom sukobu koji se dešava u VIK-u dobio sam mnogo zanimljivih informacija.

Od realizacije kredita EBRD-a, pa preko nabavki i tendera, pa do ranijih nezakonitih prijema. O EBRD-u i nabavkama ćemo posebno, a sada ću istaći još par stvari.

Prema informacijama koje sam dobio, Enver Hadžiahmetović, dok je bio direktor VIK-a, zaposlio je svog dugogodišnjeg saradnika Enesa Brkovića na radno mjesto VSS - i to na mjesto inžinjera, iako ovaj u vrijeme raspisivanja konkursa nije imao fakultet.

Navodno je naknadno priložio diplomu nekog privatnog Univerziteta.

Također, imam dokaz da je, tada već ministar Hadžiahmetović, poslao v.d. direktorici noć prije imenovanja e-mailom imena ljudi koje ona treba predložiti za v.d. izvršne direktore - što je ona odbila uraditi.

Prema dostupnim informacijama, sve navedeno, ali i mnogo toga više, je prijavljeno Uredu za borbu protiv korupcije i Tužilaštvu KS, pa očekujem da se svi navodi ispitaju, jer se ovdje radi o klasičnim primjerima zloupotrebe položaja.

Vidjet ćemo da li će v.d. direktorica koju su oni imenovali biti smijenjena jer je otkazala poslušnost i nije željela činiti nemoralne i nezakonite radnje.

Koliko znam, o svemu su upoznati Predsjednik NIP-a - šef vlasti u KS i Predsjedavajući Skupštine KS, ali nisu reagovali.

Svakako, pratit ćemo i ovaj konkurs, a analizirat ćemo i neke ranije, jer sam dobio veliki broj skandaloznih informacija.

Kada je EBRD-ov kredit u pitanju i njegova realiziracije, javnost će tek tu biti šokirana.

Nisam nikada bio oduševljen činjenicom da je Enver Hadžiahmetović, kandidat za načelnika Breze na izborima 2020. godine, imenovan za ministra komunalne privrede u KS, a kojem su dodate i nadležnosti za Sarajevo veoma važnog Ministarstva urbanizma, građenja i zaštite okoliša.

Posebno nakon što je Faruk Kapidžić, jedan od najboljih sarajevskih arhitekata, obnašao funkciju resornog ministra sa puno uspjeha.

Međutim, tada nisam ni slutio šta je sve čovjek radio kao direktor VIK-a, ali i kojim se sve metodama spreman služiti kao ministar.

Iako tako djeluje, evidentno da čovjek nije nimalo naivan.

Nema tu puno naroda, a ni pravde, govorim to od samog početka.

Zadovoljstvo je biti na drugoj strani.