Dosadašnji premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, na press konferenciji organiziranoj nakon objavljenih rezultata drugog kruga izbora u ovoj zemlji dao je ostavku na mjesto premijera, ali i na poziciji svoje političke opcije koju je predvodio. SDSM je doživio katastrofalan rezultat, a odgovornost za veliki poraz preuzeo je Zaev.

“Preuzimam odgovornost za ovakav razvoj političkih događaja, uključujući i rezultate ovih izbora. Podnosim ostavku na mjesto premijera i predsjednika SDSM-a. Čestitam svim progresivnim građanima koji su se žestoko borili za integrisanu Sjevernu Makedoniju. Posebno posebno poštovanje izražavam svima vama, moji napredni ljudi. Želim da čestitam svim izabranim gradonačelnicima i vijećnicima, želim im da časno i odgovorno služe građanima.

Preuzimam odgovornost za loše rezultate ovih izbora za sve nas naprednjačke snage, kako bi te naprednjačke snage opstale i nastavile da se bore za napredak Sjeverne Makedonije. Dame i gospodo, neka Bog čuva naš narod i Sjevernu Makedoniju. Želim blagostanje i prosperitet svim našim etničkim zajednicama, svim našim ljudima. Bila mi je velika čast što sam mogao da vam služim i što ste mi dali poverenje da radim za vas sve ove godine, ljudi moji", istakao je dosadašnji premijer Sjverene Makedonije tokom obraćanja javnosti.