Načelnik sarajevske Općine Ilidža Nermin Muzur, koji dolazi iz Naroda i pravde, te kompletna koalicija “Trojka”, na sva usta hvale projekt obnove izletišta Stojčevac. Kako kažu, postavljena je rasvjeta, novi asfalt na pristupnim putevima, klupe za sjedenje, kante za smeće te je uređena zelena površina. Najavili su da će devastirana Titova vila biti fizički ograđena kako bi se onemogućio ulazak u nju. Nedavno je izgrađena i drvena pješačka staza koja se nalazi uz jezero izletišta. Uveliko najavljuju i obnovu igrališta, teniskih i košarkaških terena te postavljanje fitnes sprava. Za sve ovo bi trebalo iz budžeta biti izdvojeno gotovo milion maraka.

“Trebalo je više od 27 godina da zasja Stojčevac, trebalo je više od 27 godina da na Stojčevcu imamo jednu trku i trebalo je više od 27 godina da na Stojčevcu imamo koncert. Planirajte da ćemo se svake godine skupljati ovdje te dijeliti pozitivnu i dobru atmosferu i uživati u našem Stojčevcu”, rekao je na koncertu Harija Mata Harija, kojim je ponovno otvoreno ovo izletište, načelnik Muzur.

I dok se aktuelna vlast ove lokalne zajednice te vladajuća koalicija u Kantonu Sarajevo hvali projektom obnove, sve je više nezadovoljnih posjetilaca zbog nepostojanja odgovarajuće infrastrukture i narušene higijene samog kompleksa. Naime, neograđeno jezero Stojčevac, koje je svojevrsni centar ovog izletišta, pretvoreno je u žabokrečinu, a ustajala voda u njemu sve više i više zaudara. Iako je predstavljen kao oaza mira za odrasle i mjesto igre za najmlađe, Stojčevac i dalje nema nijedan dućan ili kiosk, u ovom kompleksu ne možete kupiti sok, sladoled, vodu, niti bilo šta drugo, nema nikakvo mjesto pod koje bi se moglo skloniti od kiše, nema staze za trčanje i za bicikle, igralište za djecu više je nego skromno, a nije izgrađen ni toalet. Podsjetimo da je aktuelna vlast u glavnom gradu tokom oba mandata, kako “Šestorke”, tako i “Trojke”, imala ogromnih problema komunalne naravi, stoga i nije iznenađenje da se negativan trend nastavlja i na Stojčevcu, koji će biti, ako se situacija ubrzo ne popravi, još jedna propala investicija.