Dvije ujgurske zagovaračke grupe spremaju se podnijeti krivičnu prijavu argentinskom sudu s međunarodnom jurisdikcijom, izlažući zločine počinjene nad Ujgurima i drugim turskim manjinama u kineskoj krajnje zapadnoj regiji Xinjiang.

Ujgurski projekat ljudskih prava (UHRP), sa sjedištem u Washingtonu i Svjetski ujgurski kongres (WUC), sa sjedištem u Minhenu, angažovali su advokata iz Londona Michaela Polaka da podnese tužbe Federalnom krivičnom apelacionom sudu u Buenos Airesu. 

"Ujguri su očajnički tražili odgovornost i pravdu, ali su se na tom putu suočili s brojnim izazovima, kao što je činjenica da trenutno međunarodni sudovi nisu u mogućnosti procesuirati zločince odgovorne za ovaj genocid", rekao je predsjednik WUC-a Dolkun Isa. “Stoga je ključno da zemlja poput Argentine koristi svoju univerzalnu jurisdikciju kako bi počinioce genocida u Ujgurima pozvala na odgovornost. Argentina mora prednjačiti.”

Tužba dolazi pet dana nakon što je nezavisni Ujgurski sud u Londonu presudio da je Kina počinila genocid i zločine protiv čovječnosti nad Ujgurima i drugim etničkim manjinama u Xinjiangu. Njegov nalaz je zasnovan na dokazima preživjelih, svjedoka i eksperata iz regije.

Tribunal, međutim, nema podršku države.

Argentinske odredbe o univerzalnoj nadležnosti omogućavaju sudovima da istražuju i procesuiraju zločine prema međunarodnom pravu, kao što su zločini protiv čovječnosti ili genocid, bez obzira na to gdje su se dogodili.

Polak, koji je specijaliziran za krivično pravo, ljudska prava i međunarodno pravo, predsjedava Advokati za prava Ujgura, grupom advokata koja radi na zaštiti prava naroda Ujgura.

“Upotreba odredbi univerzalne jurisdikcije sljedeći je korak na putu ka pravdi za narod Ujgura i pozivanju na odgovornost onih koji naređuju najstrašnije međunarodne zločine protiv njih”, objavio je Polak u saopćenju. “Kroz historiju smo više puta rekli nikad više i evo, opet, imamo grupu koju moćna država napada jednostavno zbog svoje etničke pripadnosti i vjere.”

Nakon podnošenja pritužbe, imenovani sudija će je razmotriti zajedno sa podnescima javnog tužioca kako bi odlučio da li će pokrenuti predmet. Ako se otvori slučaj, počela bi istraga, a WUC i UHRP bi morali dostaviti dokaze koji pokazuju da se u Xinjiangu događaju međunarodni zločini genocida, zločina protiv čovječnosti i mučenja. Uz dovoljno dokaza, sudija može optužiti optužene, izdati naloge za hapšenje i poslati slučaj na suđenje.

Ovo bi mogla biti historijska prilika za narod Ujgura jer bi to bio prvi put da se dokazi o zločinima nad Ujgurima iznesu na sudu.

Argentinski žalbeni sud u novembru je naredio istragu o međunarodnim zločinima koje je vojska Mjanmara počinila nad narodom Rohingya po principu univerzalne jurisdikcije, nakon što je poništio presudu nižeg suda kojom je odbijen zahtjev za istragu Burmanske Rohingya organizacije sa sjedištem u Velikoj Britaniji, poznate kao BROUK.