Sarajlija Bajro Čavčić je 19. januara, s grupom odraslih i djece na planini Trebević, u mjestu Brus na teritoriji općine Istočno Sarajevo, obavio podne-namaz. Policija iz Istočnog Starog Grada, stanica Trebević, uručila mu je prekršajni nalog i kaznu u iznosu od 100 KM. Službenici MUP-a RS su naveli kako se grupa “nepristojno ponašala – obavljala namaz, čime je izazvala uznemirenost javnosti”.

Čavčić, koji je pod pritiskom potpisao preuzimanje naloga, žalio se Osnovnom sudu na Sokocu, ali je dobio odgovor u kojem se navodi da je odbijen njegov zahtjev za sudskim odlučivanjem. Kako stoji u obrazloženju, okrivljeni je prihvatio odgovornost za prekršaj stavljanjem svog potpisa u dijelu prekršajnog naloga gdje je navedeno: “Prihvatam odgovornost za prekršaj opisan u ovom prekršajnom nalogu i odričem se prava na sudsko odlučivanje.”

S obzirom na to da je napravio fotografiju prekršajnog naloga, koju je kasnije i objavio na društvenim mrežama, iz nje se jasno vidi da je potpisao upravo suprotno – da je primio nalog, ali da ne prihvata odgovornost. Bajro Čavčić rekao je za Stav da je očekivao ovakvu reakciju sokolačkog suda te da neće odustati od pravde.

“Pored toga što smo im dostavili kopiju naloga u kojem jasno stoji da ne prihvatam odgovornost, oni su se odlučili izdati rješenje u kojem piše da sam prihvatio odgovornost. Poslat ćemo im žalbu pa ćemo vidjeti dokle će ići njihov bezobrazluk. U svakom slučaju, nećemo odustati”, kazao je, dodavši kako ostaje pri svojoj odluci da neće platiti kaznu.