Bosna i Hercegovina sa svojim rasponom cijena i mjesečnih zarada daleko nadmašuje zemlje OECD-a u pogledu procenta mjesečne zarade koji treba izdvojiti za punjenje rezervoara automobila.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna mjesečna plata u Bosni i Hercegovini je 585 dolara po srednjem kursu (1.042 KM), a prosječna cijena goriva je 1,68 dolara po litru (3 KM). Za punjenje rezervoara potrebno je 100,80 dolara (180 KM). Prema tome, mi u Bosni i Hercegovini dajemo 17,23 posto prosječne mjesečne plate za punjenje rezervoara zapremine 60 litara.

Prema kombiniranim podacima OECD-a i GlobalPetrolPrices.com, Amerikanci su morali platiti 1,2 posto prosječne mjesečne plate za 60 litara goriva na pumpama. Dok njihov sjeverni susjed Kanada spada u isti rang sa 1,9 posto, a njihov partner u Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini Meksiko imao je jedan od najvećih udjela prosječnog mjesečnog prihoda potrebnog za punjenje rezervoara od 60 litara sa 4,8 posto.

Ovaj disparitet može se djelimično objasniti općim stanjem bogatstva i tržišta rada u odgovarajućim zemljama, kao i njihovom sposobnošću da sami proizvode gorivo, kao što je slučaj u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama. Dakle, dok su stanovnici Danske morali platiti u prosjeku 2,4 dolara po litru goriva pun rezervoar bi iznosio samo oko tri posto prosječne mjesečne plate od otprilike 4.900 dolara. Grčki vozači, s druge strane, morali su da se bore sa cijenom od 2,1 dolara po litru na pumpama u odnosu na prosječni mjesečni prihod od 2.267 dolara.

Ruska invazija na Ukrajinu dovela je do rekordnih cijena goriva širom Evrope. A sada, brojne evropske zemlje žele smanjiti poreze na gorivo i pružiti olakšice za vozače koji pate od velikih troškova upravljanja automobilom.

U Federaciji Bosne i Hercegovine Vlada je ograničila trgovačke marže, veleprodavci goriva mogu zaračuati maksimalnu maržu od 0,06 KM po litru, a u maloprodaji marža je 0,25 KM po litru. Iako smo se nadali ukidanju akcize na naftne derivate, to, barem za sada, nismo dočekali.

U Francuskoj postoje planovi da se osigura rabat od 0,15 eura po litru goriva kako bi se ublažio udar povećanja cijena. Procjenjuje se da bi vozači mogli uštedjeti devet eura na rezervoaru goriva od 60 litara.

"Popust na gorivo" počet će 1. aprila i trajat će četiri mjeseca, rekao je premijer Jean Castex u intervjuu za list Le Parisien. Predviđeno je da će to francusku vladu koštati nešto više od dvije milijarde eura i obuhvatit će domaćinstva, kao i preduzeća koja se susreću s rastućim cijenama na pumpama.

Njemački ministar finansija također je predložio "krizni popust" kako bi se smanjio utjecaj rata u Ukrajini na troškove goriva. Prema njemačkim medijima, moglo bi doći do sniženja cijena za 0,2 eura po litru, ali ovu mjeru još nije usvojila vlada.

Porezi na gorivo u Švedskoj se također privremeno smanjuju, što će vladu koštati 350 miliona eura, a vlasnici automobila dobijaju kompenzaciju zbog povećanja cijena goriva. Belgija i Holandija također smanjuju poreze na gorivo kako bi se izborile s krizom.

Sada se čini da će EU slijediti taj primjer, složivši se u utorak da subvencionira cijene goriva za domaćinstva i ponudi podršku zajednicama koje su pogođene porastom troškova energije. Ministri kažu da rat u Ukrajini dovodi do naglog povećanja cijena robe, posebno hrane i plina, pozivajući na koordiniran odgovor evropskih država.

I u Švedskoj se predlažu i druge opcije, s još 384 miliona eura žele podstaknuti vozače da prijeđu na električna vozila.

Italija je upravo predstavila planove za subvencioniranje kupovine novih električnih vozila. Do 6.000 eura bit će dostupno za kupovinu potpuno električnog vozila i 2.500 eura za one koji kupuju plug-in hibride.