U Sarajevu je danas održana konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj su novoizabrani poslanici dali svečanu izjavu te je izabrano rukovodstvo tog zakonodavnog tijela, javlja Anadolu Agency (AA).

Konstituirajuću sjednicu za danas je sazvao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u dosadašnjem sazivu Nebojša Radmanović koji je na početku sjednice, kao privremeni predsjedavajući, pročitao listu poslanika u novom sazivu Predstavničkog doma PSBiH, koji su preuzeli dužnost zajedničkim davanjem i pojedinačnim potpisivanjem svečane izjave.

Kasnije je dnevnim redom sjednice obavljen izbor predsjedavajućeg ovog tijela čiju će dužnost u narednom mandatu obavljati Denis Zvizdić (NiP), koji je bio kandidat iz bošnjačkog naroda. Za prvog zamjenika predsjedavajućeg izabran je Marinko Čavara (HDZ BiH), iz hrvatskog naroda, dok će drugi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH biti Nebojša Radmanović (SNSD), iz srpskog naroda.

Za članove Kolegija prije glasanja predloženi su Marinko Čavara, Nebojša Radmanović, Mladen Bosić i Denis Zvizdić.

“Predstoji nam ozbiljan i odgovoran rad, nemamo previše vremena da gubimo. Vrijeme je za novi zamah na euroatlanskom putu, za ubrzan socioekonomski razvoj i jačanje vladavine prava. Vrijeme je da prioritetno započnemo usvajanje reformskih zakona koji će ovu zemlju voditi napred", rekao je Zvizdić.

U skladu s poslovnikom, novoizabrano rukovodstvo preuzelo je vođenje ostatka konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma PSBiH na kojoj je izabrana i Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

Predstavnički dom sastoji se od 42 člana, od kojih se dvije trećine biraju sa teritorije Federacije BiH, a jedna trećina sa teritorije Republike Srpske.