U zajedničkoj procjeni, koju su objavili Vlada Ukrajine, Grupacija Svjetske banke, Evropska komisija i Ujedinjeni narodi, ocjenjuje se da su troškovi rekonstrukcije i oporavka u Ukrajini narasli na 411 milijardi dolara. Ova “Brza procjena štete i potreba” (RDNA2) pokriva štete i gubitke za 12 mjeseci ruske invazije na Ukrajinu započete 24. februara 2022. godine, a potrebe za rekonstrukcijom pokrivaju period od 2023. do 2033. godine, piše Statista.

O kolikoj je šteti zapravo riječ, možda najbolje ilustrira podatak da je Ukrajina 2021. godine imala rekordni GDP koji je iznosio 200 milijardi dolara. Drugim riječima, šteta nastala u prvoj godini rata veća je od dvogodišnjeg GDP-a ove države.

Kao što je opisano u saopćenju Svjetske banke za javnost, “RDNA2 pruža sveobuhvatnu procjenu ratnih utjecaja u dvadeset različitih sektora. Kvantificira direktnu fizičku štetu na infrastrukturi i zgradama i opisuje utjecaj na živote ljudi i na sredstva za život.”

Kao što Statistina infografika ilustrira, oblasti s najvećim potrebama za finansijskim oporavkom su transport (92 milijarde dolara), stanovanje (69 milijardi dolara) te energija (47 milijardi dolara).

Značajno je i skoro 40 milijardi dolara potrebnih za “upravljanje opasnošću od eksploziva”. Kao i bezbroj takozvanih “eksplozivnih ostataka rata” (neeksplodirane artiljerijske granate, granate, minobacači, rakete, bačene bombe i kasetna municija), nagazne mine uveliko koriste obje strane u ratu. U izvještaju koji je u januaru objavio Human Rights Watch (HRW) utvrđeno je da su ukrajinske snage prošle godine raspršile nagazne mine u istočnoj Ukrajini. HRW je također ranije objavio tri izvještaja koji dokumentiraju upotrebu protupješadijskih mina od ruskih snaga u Ukrajini 2022. godine.

Komentirajući izvještaj o potrebama za oporavkom, Denise Brown, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda u Ukrajini, rekla je: “Iza svakog uništenog doma, bolnice ili škole, ugrožen je život. Nedostatak pristupa odgovarajućoj zdravstvenoj zaštiti za trudnice i starije osobe ili dijete koje nije u mogućnosti da ide u školu također su ratne štete, dok je psihološka trauma neprocjenjiva. RDNA2 je samo početak procjene gubitka. Ali nešto se ne može obnoviti.”

(Izvor: Statista)