U sinočnjem terorističkom napadu na Međunarodnom aerodromu Hamid Karzai u Kabulu poginulo je najmanje 90 ljudi, a povrijeđeno više od 150. Prema dosadašnjim saznanjima, za napad je odgovorna grupa ISIS-K, podružnica takozvane Islamske države u Afganistanu.

"Grupa je pojačala svoje pozicije u Kabulu i okolini, gdje provodi većinu svojih napada, ciljajući manjine, aktiviste, vladine zaposlenike i osoblje afganistanskih nacionalnih obrambenih i sigurnosnih snaga", stajalo je u izvještaju koji je potpisao predstavnik Norveške u UN, Trine Heimerback.

U njemu su bila saznanja o postojanju ćelija sa „spavačima“ u glavnom gradu Afganistana. Prema prikupljenim podacima, ta teroristička grupa, skraćeno nazvana ISIS-K ima između 500 i 1500 boraca i unatoč tome što je pretrpjela ozbiljne udarce po svoje vodstvo na granici s Pakistanom, nastavlja se širiti, postajući tako glavni rival talibanima.

Način napada koji su izvedeni sinoć u Kabulu, dva uzastopna neselektivna napada na civile, nesumnjivo ukazuje na ono što ISIS, sirijsko-iračka grupa koja je 2014. proglasila halifat, naziva svojom "provincijom Khorasan". Izraz se odnosi na regiju koja bi obuhvaćala sjeveroistočni Iran, Afganistan, Pakistan i druga područja središnje Azije. Zbog toga je ova teroristička grupa koja djeluje u Afganistanu od 2015. godine, poznata pod skraćenicom ISIS-K.

Padom takozvanog halifata provincije poput dijelova Afganistana dobivaju na važnosti. Dodijeljena su im finansijska sredstva, iako ne značajna, a veterani sa raznih ratišta poslani su da pomognu njihov rast iz sjeveroistočnog Afganistana. Zapravo, na čelu ISIS-K-a, koji u velikoj mjeri čine Afganistanci, Pakistanci, Tadžikistanci i Uzbekistanci, trenutno je vjerovatno Shahab al Muhajir, alias Sanaullah, o kojem se samo nagađa da je Arap, moguće iz Sirije ili Iraka.

Prema izvještaju predstavljenom Vijeću sigurnosti, Al Muhajir je prije pristupanja sjedištu ISIS-K-a "služio kao glavni planer za napade u Kabulu i drugim urbanim područjima". Kao i drugi članovi grupe, Al Muhajir u svom pozadinskom iskustvu ima mrežu Haqqani koju Washington smatra teroristima.

U početku su redove ISIS-K popunjavali bivši pripadnici afganistanskih talibana i Tehreek-e-talibana Pakistan (TTP, autohtona podružnica pakistanskih talibana). Nekoliko mjeseci ranije, takozvana Islamska država u Siriji poslala je svoje predstavnike u Pakistan kako bi se sastali s lokalnim militantima, uključujući neke čelnike TTP -a, kako bi pokušali proširiti svoj uticaj u regiji.

Hafiz Saeed Khan, bivši čelnik Orakzai ogranka TTP -a, pristao je postati vođa južnoazijskog ogranka Islamske države. Orakzai su paštunsko pleme u Pakistanu. Paštuni su većina u Afganistanu i također su baza talibanskog pokreta.

Njegova desna ruka bio je Abdul Rauf Khadim, pripadnik plemena Alizai, također Paštun, iz provincije Helmand u Afganistanu, a činjenica da su oba paštuni korištena je za regrutiranje boraca u istočnom i južnom Afganistanu i u Pakistanu.

Utočište su našli u Nangarharu, pokrajini koja graniči s Pakistanom. Ubrzo nakon toga uspjeli su ojačati u pokrajinama između dvije zemlje, gdje su se pripadnici TTP -a sklonili od napada pakistanske vojske 2014. godine.

U novembru 2019. kampanja afganistanske vlade istjerala ih je iz njihovog uporišta Nangarhar. U isto vrijeme napadnuti su i talibani koje ISIS smatra "otpadnicima".

Sljedbenici ISIS-K takođe su se sukobili s talibanima u nekoliko provincija na sjeveru Afganistana, velikim dijelom naseljenim Turkmenima, što potvrđuje da prisutnost ISIS-a više nije ograničena samo na jug.

Osim što je vodila rat na bojnom polju, propagandna strategija ISIS-K temeljila se na raspirivanju etničke mržnje u Afganistanu radi destabilizacije tog područja.

Što se tiče njihovog prvog vođe, hafiza Saeeda Khana, on je ubijen u američkom napadu u julu 2016. Nakon njega, u međuvremenu su ubijena još tri čelnika organizacije.

Povremeno su afganistanske snage izvodile operacije i protiv pripadnika ISIS-K. Prošlog maja, NDS (lokalne obavještajne službe) demontirale su terorističku ćeliju koja je djelovala u Kabulu. Uhapšeno je šest muškaraca i jedna žena. Priznali su da su izvršili do sedam terorističkih napada u glavnom gradu Afganistana, uključujući raketno bombardiranje predsjedničke palače i ubistvo nekoliko vjerskih vođa.

No, najkrvaviji napad ISIS-K u glavnom gradu Afganistana do sada bio je napad na bolnicu za majke i djecu 2020. godine, kada su ubijene destine žena i djece.

Talibani su se, posebno nakon što je sporazum sa SAD potpisan u februaru 2020, u kojem su obećali da neće koristiti afganistansko područje za organiziranje ili izvođenje terorističkih napada, suprotstavili ISIS -K. Toliko da je mjesec dana nakon ovog pakta američki general Frank McKenzie kazao da su talibani "slomili" ISIS-K u provinciji Nangarhar, na istoku zemlje, uz granicu sa Pakistanom i to na vrlo "učinkovit" način.

Portparol ISIS-K, Abu Hamza al Qurashi, osudio je sporazum talibana i SAD kao "trenutni savez između otpadničkih talibana i križara za borbu protiv Islamske države".

“Talibani su izdajnici krvi muslimana. Oni se udružuju i sastaju sa neprijateljima ”, rekao je ISIS-K i kazao kako su talibani marionete Sjedinjenih Država i da ne propovijedaju „pravi šerijat“. ISIS-K je obećao "novu fazu džihada" u Afganistanu, najavljujući val napada. Sinoć je to obećanje ispunjeno.