U novom broju hrvatskog sedmičnika Nacional predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić dao je veliki intervju o predstojećim izborima i pozvao Hrvate u Federaciji BiH da glasaju za Denisa Bećirovića.

Unatoč nabrajanju zašto smatra da je Denis Bećirović bolji od Bakira Izetbegovića, Nikšić priprema i alibi strategiju unaprijed okrivljujući birače za poraz na izborima pa tako kaže: “Ako ga Denis uvjerljivo ne pobijedi, onda se stvarno trebamo zabrinuti za duhovno stanje birača u svojoj zemlji.”

Ipak, najzanimljiviji dio ovog intervjua jeste poziv Hrvatima da glasaju za Bećirovića:

“Dok se Denis Bećirović borio u Parlamentu za ublažavanje posljedica inflacije, HDZ-ovi zastupnici glasali su za povećanje svojih plaća. HDZ-ovi ministri, kao i njihove kolege, imaju astronomske plaće, plaćene troškove, reprezentaciju, voze luksuzne automobile o trošku građana koji su ih birali. Što su učinili za njih? Dragan Čović bio je u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Je li Hrvatima, osim uskog kruga HDZ-ovaca, život bio imalo bolji zbog toga? Zato pozivam svoje sugrađane Hrvate da glas daju Denisu Bećiroviću ako žele na čelu ove zemlje političare koji zagovaraju istinske europske vrijednosti i koji će umjesto šurovanja s Rusijom i Dodikom voditi dijalog s EU-om i SAD-om o pristupanju naše zemlje EU-u i NATO-u.”

Bolji poznavatelji prilika u hrvatskim medijima Nacional povezuju i s hrvatskim obavještajnim službama jer ovaj sedmičnih često objavljuje dokumente i sadržaje kojima pristup ima ograničen broj ljudi. Davanje prostora u Nacionalu Nerminu Nikšiću pred same izbore da pozove Hrvate u Bosni i Hercegovini da glasaju za Denisa Bećirovića jasan je signal u kojem smjeru idu planovi HDZ-a i “Jedanaestorke”. Sada postaje jasnija i trgovina između Naše stranke i HDZ-a u biračkim odborima o čemu smo ranije pisali. HDZ samo priželjkuje da SDP i ostale stranke kobasičaste koalicije dođu i u teorijsku mogućnost da sa HDZ-om uspostave vlast u Federaciji BiH. O tome su i jasno govorili na skupovima u HNK dok je i Elmedin Konaković o takvoj opciji više puta neskriveno govorio.

Ali na koje Hrvate Bećirović i Nikšić u svojim planovima mogu računati? Zasigurno ne na one koji će listom glasati za HDZ i za ostale stranke s hrvatskim predznakom. HDZ, poznato je to već desetljećima, u Bosni i Hercegovini ima najstabilnije glasačko tijelo. Uostalom, Borjana Krišto zajednička je kandidatkinja takozvanog Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) i nema nikakve sumnje da će osvojiti najveći broj “hrvatskih” glasova na predstojećim izborima, što glasača HDZ-a, što drugih manjih i većih stranaka okupljenih oko HNS-a. Ali postoji jedan broj Hrvata koji redovito glasaju za Komšića ili za kandidate koje predlažu takozvane građanske stranke. “Hrvatske” glasove osvajali su, naprimjer, kandidat Naše stranke na izborima 2018. godine Boriša Falatar i kandidat Demokratske fronte na izborima 2104. godine Anto Popović, a ponešto je osvajao i Jerko Ivanković-Lijanović kandidat Stranke radom za boljitak. Upravo ti Hrvati oni su na koje Nikšić u svome intervjuu cilja.

Jasno je Nerminu Nikšiću da od vjernih glasača HDZ-a Bećirović neće dobiti ni glasića, kao što je Draganu Čoviću i Borjani Krišto jasno da neće dobiti nijedan glas od Hrvata koji su lijevo u odnosu na HDZ i koji svoj glas nikada nisu dali nijednoj od stranaka okupljenih oko HNS-a. Zato su Nikšićeve riječi izgovorene u Nacionalu zapravo izraz onoga što jednako odgovara i SDP-u i HDZ-u: privući Bećiroviću a ne Komšiću što je moguće više onih “hrvatskih” glasova koji ionako ne bi otišli Borjani Krišto.

Dakle, jedini Hrvati čijim se glasovima Bećirović može nadati jesu potencijalni glasači Željka Komšića. Zato je Nikšićev vapaj za “hrvatskim” glasačima zapravo puhanje u jedra Borjani Krišto. Svaki glas manje Komšiću a u korist Bećirovića jeste zapravo glas za Krišto.