Yasmin Fahimi izabrana je za predsjednicu DGB-a, njemačke federacije sindikata (Deutscher Gewerkschaftsbund ), postavši tako prva žena na čelu njemačkog sindikalnog diva u njegovoj 70-godišnjoj historiji.

DGB se sastoji od 16 organizacija koje okupljaju šest miliona članova prema podacima Evropske konfederacije sindikata (ETUC) za 2020., što ga čini jednom od najvećih sindikalnih organizacija u cijeloj Evropi, uz TUC u Ujedinjenom Kraljevstvu

Yasmin Fahimi je zastupnica u Bundestagu (njemačkom Parlamentu) od 2017., a na sindikalnu dužnost izabrana je velikom većinom (358 glasova za), 93,23% posto glasova delegata na 22. Saveznom kongresu DGB-a održanom u Berlinu.

Fahimi je u svom govoru nakon izbora, između ostalog, odbila svaki pokušaj smanjenja plaća u vrijeme krize jer bi to značilo "opterećenje" radnika posljedicama upravljanja navedenom krizom.

Yasmin Fahimi rođena je u Hannoveru 1967. godine i tamo je odrasla. Nakon završene srednje škole studirala je hemiju na Sveučilištu Leibniz gdje je diplomirala 1998. godine.

Od 2000. do 2013. radila je u industrijskom sindikatu za rudarstvo, hemikalije i energiju (IG BCE) u Hannoveru, a 2014. godine izabrana je za generalnog sekretara SPD-a. Dvije godine kasnije prešla je u Federalno ministarstvo rada i socijalnih pitanja kao državna sekretarka i do 2017. godine bila nadležna za područja penzionog i radnog prava.

U oktobru 2017. Yasmin Fahimi je prvi put ušla u Bundestag u koji je ponovio izabrana u septembru 2021. godine.