Selekcija BiH trenutno je na omjeru 2:2, dok Litvanici imaju jednu pobjedu i tri poraza. Ekipa koja izgubi oprašta se od Evropskog prvenstva.

Selektor Adis Bećiragić ističe da je "potrošnja energije igrača ogromna, ali da svaku utakmicu moraju igrati sto posto da bi uopšte bili u poziciji da pobijede".

- Nama je jasno da će biti nedostatka te energije protiv Litvanije. Ali ima jedna druga stvar. Svaki čovjek ima mentalnu snagu da svoj umor ostavi za sutra. Svjesni smo da ćemo biti umorni, ali ćemo taj svoj odmor morati ostaviti za dan poslije. Igramo protiv ekipe koja igra najbrže na EP i to će biti teško pratiti, ali potrudit ćemo se da skupimo snagu - kazao je Bećiragić.

U B-grupi nakon četiri odigrana kola Njemačka, Slovenija i Francuska imaju po sedam bodova (3:1), četvrta je BiH sa šest bodova (2:2), peta je Litvanija sa pet bodova (1:3), dok je Mađarska na posljednjem mjestu sa četiri boda (0:4).

Utakmica protiv Litvanije pomalo podsjeća na onu na Eurobasketu u Sloveniji 2013. Tada smo u zadnjem kolu također igrali protiv Litvanije, pobjedili ih, i ispali. Trebala nam je pobjeda od 10 razlike i falila su nam samo četiri poena. I tada smo imali najtežu grupu. Litvanija je uprkos porazu od Bosne i Hercegovine u zadnjem kolu grupne faze stigla do finala Eurobasketa i izgubila od naših jučerašnjih protivnika - Francuske.