Vučićev rijaliti cirkus juče je došao do devastiranih sandžačkih opština Prijepolja i Priboja. Sa kamerama, novinarima, prijenosom uživo, pripremljenim transparentima i igračima, unaprijed razrađeni i dogovoreni scenariji.

Naravno, scenario i scenografiju je unaprijed dogovarao Krsto Janjušević, SNS-ov operativac za ovaj dio Srbije. U tom scenariju smetale su bošnjačke zastave i obilježja, pa je u tu svrhu sklonjena i bošnjačka zastava sa zgrade Opštine.

Nije se niko ni bunio. Jer, bošnjačke stranke su posvađane među sobom, a ona koja bi to prigovorila, druga bi jedva dočekala da uskoči na njeno mjesto.

To je pokazala i dogovorena predstava sa transparentima i parolama koje je nosio predsjednik lokalne Demokratske partije Sandžaka Zulkefil Bato Sadović. I Vučić uz kraće konsultacije odmah ide na mjesto gdje on stoji. Dirigovani protokol dozvoljava Sadoviću i njegovim aktivistima da pokazuju parole, a onda se Vučić obraća Sadoviću nadimkom i prezimenom i obećava u rijaliti živom programu – gas, trafostanice, odčepljava kanale, gradi brzu cestu za auto-put… Jeftina predstava za naivne građane.

Takvih nije malo. Takvi su većina. Zna to Vučić. Nisu oni problem. Problem su oni koji pristaju da budu dio režirane predstave poput Sadovića koji ni svoje stranačke kolege nije obavijestio o tome.

Jer Prijepoljci nisu ni svjesni koliko su izmanipulisani. Prijedloge investicija za sve tri opštine (Prijepolje, Priboj i Nova Varoš) Vučić je imao u fasciklama, sve sa cijenama i rokovima. Ali Vučiću je trebala predstava za gledaoce ispred TV ekrana i predstava prisutnim Prijepoljcima. Zato treba neko (dogovoren unaprijed) koji traži a da Vučić poput zlatne ribice da ispunjava želje. U rijaliti se, naravno, uključuju zatim oni iz Srbijagasa, EPS-a…

Pa pitanja: Koliko? Kad? Tada i tada.

A ako u program uđe neko ko nije predviđen, poput jadnog predsjednika bošnjačke MZ Hisardžik, onda se on iskulira i zaobiđe kao da nije pitao ništa.

I svi su tu na trotoaru. Tu je i predsjednik prijepoljskog DPS, i svi se nadmeću ko će dobiti riječ. Tu su i oni koji su morali “susagnati” traktore za svoje rođake, traktore koje su dobili par godina prije dolaska Vučića i, naravno, djeca koja voze traktore.

Na kraju, odlazi cirkus. Ostaju nade i prepucavanja ko je to izborio gas, trafostanice, puteve. Kažu da nije bilo našeg transparenta ne bi bilo gasa. I ima onih koji vjeruju u to. Pokazuju se slike sa dočeka. Svi se trude da budu glave za Vučićevu pozadinu. A doćiće vrijeme, vjerovali ili ne, kada će se te fotografije brisati s društvenih mreža. Onda, kada padne s vlasti.

Izvor: Sandzcke.rs