Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras u sjedištu svoje Srpske napredne stranke da su preliminarni rezultati glasanja pokazali da su građani Srbije na referendumu glasali za ustavne promjene u oblasti pravosuđa, javlja Anadolu Agency (AA).

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je od 97,02 posto obrađenih glasova 60,48 posto građana koji su izašli na referendum potvrdilo izmjene Ustava Srbije, dok je 39,52 posto zaokružilo "ne".

Naglasio je da je razlika između onih koji su glasali za i onih koji su glasali protiv promjena Ustava oko 400.000 glasova.

Glasačka mjesta zatvorena su u 20 sati, a prema posljednjim zvaničnim informacijama Republičke izborne komisije izlaznost do 18 sati bila je 25,25 posto.

Pravo glasa imalo je nešto više od 6,5 miliona građana na više od 8.000 biračkih mjesta, a odgovarali su na pitanje "Da li ste za potvrđivanje akta o promjeni Ustava Republike Srbije" zaokruživanjem odgovora "da" ili "ne".

Republička izborna komisija odlučila je u subotu uveče da Srbi s Kosova glasaju u Krušumliji, Raškoj, Novom Pazaru i Vranju, s obzirom na to da Priština nije dozvolila bilo kakvo glasanje, osim u prostorijama Kancelarije za vezu u Prištini ili posredstvom pošte.

U pogledu izlaznosti ne postoji cenzus kao uvjet da bi referendum uspio, a rok za objavljivanje zvaničnih rezultata je petak, 21. januar, do 20 sati.

Ako građani na referendumu potvrde akt, onda se taj akt smatra usvojenim danom održavanja referenduma.

Poslije toga će Skupština Srbije donijeti odluku o proglašenju akta o promjeni Ustava narednog dana od dana podnošenja konačnog izvještaja o sprovedenom referendumu.