Vučić je istakao, prema pisanju Tanjuga, kako je sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom prije dva dana razgovarao te od njega zatražio Bayraktare. Također, ističe Vučić, i da je “dobio obećanje da će Srbija preko reda moći kupiti turske bespilotne letjelice te ih uvrstiti u oružje Vojske Srbije”.

“Tražio sam u razgovoru od prije dva dana od predsjednika Turske Erdogana 'Bayraktare' i dobio obećanje da ćemo preko reda moći da ih kupimo i uvrstimo u oružje Vojske Srbije”, kazao je Vučić.

S druge strane, vlasti u Turskoj su i ranije kazali da su dobili ponude od brojnih država te da detaljno analiziraju pristigle narudžbe.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je i ranije govorio o nabavci turskih bespilotnih letjelica Bayraktar. Još potkraj 2020. godine, Vučić, upitan o Bayraktar dronovima, kazao kako je Srbija uvijek zainteresovana za unaprijeđenje i jačanje borbene spremnosti. Također, iste godine (op. a. 2020), srbijanski pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović i ministra finansija Siniša Mali boravili su u Ankari, kako bi, navodno, dogovorili kupovinu Bayraktara.

“Moramo biti spremni da ne bismo bili iznenađeni, kao što su neki nedavno bili iznenađeni. Nije nam lako, moramo da izdvajamo značajna sredstva za to. Srbija je istinski i iskreno neutralna, i Srbija hoće da sama brani i čuva svoje nebo. Poslušajte me kao političkog veterana, to će biti mudro ulaganje. Svakako ćemo u budućnosti kupovati više bespilotnih letelica, i to sve zavisi od dogovora sa Turskom”, kazao je tada Vučić.

No, već dvije godine dogovora između Srbije i Turske za nabavku bespilotne letjelice, nema, iako Vučić tvrdi da će turske letjelice “dobiti preko reda”.

(Izvor: Balkannews.ba)