Generalpukovnik Claudio Graziano, predsjedavajući Vojnog odbora EU, službeno je posjetio Bosnu i Hercegovinu kako bi jasno dao do znanja da Bruxelles neće tolerirati bilo kakav korak koji vodi ka raspadu države. Najviši vojni funkcioner EU želio je izraziti podršku ujedinjenim bosanskohercegovačkim Oružanim snagama nakon što je čelnik Milorad Dodik zaprijetio njihovim gašenjem i formiranjem isključivo srpske vojske, što bi bio prvi korak ka dezintegraciji zemlje.

Posjeta italijanskog generala dolazi nedugo nakon što je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt poslao Ujedinjenim narodima izvještaj koji je objavila britanska štampa, u kojem je upozorio da će u slučaju raspada vojske biti potrebno pojačati mirovne misije koje su još uvijek u BiH te da bi raspad Oružanih snaga predstavljao “najveću prijetnju” opstanku zemlje.

Paraliza državnih institucija traje već tri mjeseca zbog bojkota funkcionera iz entiteta RS koji su izgovor za to našli u odluci visokog predstavnika da nametne izmjene Krivičnog zakona koje uključuju zabranu negiranja genocida koji su tokom agresije Srbi počinili nad Bošnjacima.

Postojanje Oružanih snaga koje uključuju bošnjačku, srpsku i hrvatsku komponentu smatra se jednim od najvećih dostignuća Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine. Stoga je vrlo značajno što je najviši vojni funkcioner Evropske unije doputovao u Sarajevo kako bi prenio poruku podrške zvaničnog Bruxellesa bosanskohercegovačkim institucijama.

Rekao je to nakon sastanka sa Senadom Mašovićem, načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH koji je podsjetio da su OS BiH, prema Zakonu o odbrani, jedina legalna i legitimna vojna organizacija na cijeloj bosanskohercegovačkoj teritoriji, pa bi se tako svaku drugu vojnu formaciju smatralo paravojnom.

Vojne misije EU i NATO, iako simbolične, važna su poruka onima koji prijete miru i njihov ostanak u BiH važna je poruka svima koji žele sukob. U svom prvom izvještaju poslanom Vijeću sigurnosti UN-a Schmidt navodi da će, ako srpski separatisti izvrše svoju prijetnju formiranjem vlastite vojske, biti potrebno više međunarodnih mirovnih snaga i upozorava da se Bosna i Hercegovina suočila s “najvećom prijetnjom u svom postratnom postojanju”.