- Vrijeme koje je pred nama zahtijevat će naša velika pregnuća i odricanja. Iskušenja neće biti mala za naš narod i našu zajednicu. Ostat ćemo snažno posvećeni odbrani naših vrijednosti, našem bratstvu i zajedništvu u Islamskoj zajednici - izjavio je reisul-ulema Kavazović na predramazanskom savjetovanju, koje je Rijaset Islamske zajednice organizirao danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu. Zatim je ukazao na znčaj jedinstva.

- Jedinstvo muslimana i bratstvo među njima je jedna od naših primarnih briga. Ono je neraskidivo povezano s našim opstankom na ovim prostorima. Moramo biti svjesni da izgradnju zajednice i njeno održavanje u životu, nije moguće postići bez uspostave jakih i postojanih veza među vjernicima. S tog stajališta, graditi zajednicu znači ujedno graditi i bratstvo među muslimanima, a to je proces koji podrazumijeva stalno kretanje, sa svim svojim poteškoćama, uzbrdicama i strminama, preprekama i zastojima - kazao je reisul-ulema.

Reisul-ulema je ovom prilikom govorio i o slobodi govora, podsjetivši da su ta sloboda i pravo stečeni teškom mukom, a da neprijatelji slobode govora nisu nestali, niti će. Ocijenio da je pitanje s kojim ćemo morati živjeti i u budućnosti jeste pitanje "naše spremnosti na žrtvu, našoj spremnosti da se odupremo prisili u nastojanju da nas se ušutka".

- Kada sam ranije upozoravao na to da će Zajednica biti napadnuta i da će ju se pokušati ušutkati, upravo sam mislio na naše pravo da slobodno govorimo. Ovo naše pravo možemo zaštititi samo našom spremnošću da prihvatimo borbu i podnesemo žrtvu, pa i pod cijenu da budemo procesuirani i zatvarani. U toj našoj borbi, nećemo se predati - naglasio je reisul-ulema.

Izvor: MINA