Cijene bitcoina u stalnom su porastu. Ova kriptovaluta je u subotu premašila 60 hiljada dolara, što iznosi oko 100 hiljada konvertibilnih maraka. Vrijednost bitcoina dosegla je novi rekord, samo nekoliko sedmica nakon što je došla do cifre od 50.000 dolara.

Bitcoin (XBT) probio je nivo od 30 i 40 hiljada dolara u januaru i trenutno se predviđa da bitcoin u opticaju vrijedi više od jednog biliona dolara. Cijene bitcoina do sada su se ove godine više nego udvostručile, što je 107 posto više u odnosu na cijenu na dan 31. decembra 2020. godine od 28.987,60 dolara.

Ulagači su uzbuđeni što je Tesla Elona Muska (TSLA) u februaru rekao da na svom računu posjeduje 1,5 milijarde dolara bitcoina. Tesla je također rekao da je gledao na to da omogući potrošačima da koriste bitcoin za kupovinu njegovih automobila i terenaca.

Sve ovo potaknulo je brojna nagađanja da bi druge velike firme uskoro mogle dodati bitcoin ili druge kriptovalute u svoje račune, jer bitcoin generira znatno veći povrat od obveznica i gotovine. Softverska firma MicroStrategy (MSTR) aktivno kupuje bitcoin.

Također, ulagači hrle da kupe bitcoin zbog percepcije da bi mogao biti dobra zaštita od inflacije i slabiji dolar ako prinosi na obveznice nastave rasti. Bitcoin bikovi tvrde da je kriptovaluta poput “digitalnog zlata” i da bi čak mogla zamijeniti žuti metal kao protuotrov za inflaciju.

U tu svrhu cijena bitcoina je ove godine narasla, dok je istovremeno cijena zlata padala.