Vojin Mijatović istinski je pionir ovdašnje političke scene. Ne postoji politička ličnost u Bosni i Hercegovini koja ima više medijske pažnje i utjecaja a manje političkog legitimiteta. Iako je na izborima dobio ni manje ni više već 210 glasova, Mijatoviću je nekako uspjelo ne samo da svakodnevno iskače s naslovnica portala, komentirajući ovo ili ono, kao da je zaista neki relevantan političar, već i da postane potpredsjednik SDP-a! Siloviti karijerni uzlet ovakve brzine do sada nije zabilježen u našoj politici.

Naravno takav politički i javni uspon ima manje veze s Vojinim istinskim sposobnostima, čak i onim zabavljačkim, a daleko više s permanentnom krizom sarajevske lijeve politike te njoj bliskih medija koji muku muče da privuku kvalitetne i nekompromitirane nebošnjačke sagovornike, istomišljenike i potencijalne kadrove, naročito one iz manjeg bh. entiteta. Očaj što “građanskom” politikom ne mogu pridobiti bilo kojeg istinski kvalitetnog srpskog političara iz RS-a u SDP-u su odlučili kompenzirati potpunim spuštanjem kriterija te otvaranjem stranačkih vrata kako ljudima vrlo sumnjivih biografija tako i istinskim lakrdijašima.

Uporedo s tim spuštanjem kriterija, riješena je i vječna dilema sarajevske lijeve politike – kako pridobiti srpske i hrvatske glasače, a zadržati patriotski i antifašistički javni narativ u vezi s Agresijom na Bosnu i Hercegovinu – i to na najgori mogući način: odustalo se od patriotizma i antifašizma. Tako smo dobili Vojina Mijatovića, prvog političkog zabavljača i bh. patriotu koji slavi 9. januar!

Naime, Mijatović, koji je svojevremeno mahao policijskim lisicama prijeteći hapšenjem Bakiru Izetbegoviću, dolazio na skupove SDP-a u maskirnoj jakni i citirao Che Guevaru, poručivao da se “režim” mora rušiti, relativizirao agresiju na Bosnu i Hercegovinu tvrdeći da su se narodi “rešili međusobno poubijati ’91”, veličao patrijarha Pavla, izjavljivao da će se 9. januar slaviti u manjem bh. entitetu uprkos presudama Ustavnog suda BiH te da se on slaže s tim, u isti kontekst stavljao Dodikovo negiranje genocida u Srebrenici i Izetbegovićevu tužbu zbog neustavne proslave 9. januara stavljajući 11. juli i 9. januar u istu ravan, tvrdio da je Naser Orić ratni zločinac, i to “presuđeni ratni zločinac” i tako dalje, ovih se dana popeo na banjalučki Kastel, zamahao zastavom Bosne i Hercegovine te se proglasio istinskim bosanskohercegovačkim patriotom i velikim mirotvorcem!

Naravno, potpuno svjestan kompleksa i slabosti fine sarajevske građanske raje, marketinški vispreni Mijatović učinio je to u skladu s dobro poznatom srbokomunističkim relativizatorskom tezom o “zlim nacionalistima sa tri stranke” koji su “zavadili narod”. Maše tako Voja zastavom Bosne i Hercegovine, maše i grmi kako je to “zastava Bosne i Hercegovine, zastava pod kojom niko nije ginuo, ovo je zastava građana ove države, zastava mira”, a onda poentira: “Pod vašim ratnim zastavama je poginulo više od 100.000 građana ove zemlje. Dok smo živi imamo obavezu da se to više nikada ne dogodi u ovoj zemlji.”

Pod čijim je zastavama poginulo 100.000 ljudi? Pod kojom koliko? Kako su poginuli? Zbog čega? Ko ih je ubio? Koliko civila a koliko vojnika? Mijatović na to ne odgovara jer mu ovakva vrsta malicioznog pacifizma služi kako bi izjednačio agresore i branitelje, napadača i žrtvu, legitimnu Republiku Bosnu i Hercegovinu i Armiju RBiH s nelegalnim velikosrpskim paradržavicama i njihovim zločinačkim falangama. On, naravno, zaboravlja kazati da su jedni ginuli braneći državu od podjele a sebe i porodice od genocida dok su drugi izginuli u pokušaju da unište jedan narod i državu.

No Mijatovićeva obmana malo je dublja jer on daje relativizatorske izjave mašući zastavom koje ne bi bilo da nije bilo zastave s ljiljanima, baš kao što ne bi bilo ni današnje Bosne i Hercegovine da nije bilo Republike Bosne i Hercegovine. Mijatović, ustvari, pokušava progurati Dodikovske teze po kojima je današnja Bosna i Hercegovina neki novi konstrukt nastao udruživanjem RS-a i FBiH, mada je i po državnopravnom kontinuitetu i po ustavu u pitanju ista Bosna i Hercegovina kao i ona koja je 1992. godine proglasila samostalnost, jedino što se promijenilo jeste poraz velikosrpske i velikohrvatske oružane secesije.

Nije potrebno ni spominjati koliko je maliciozno pokušati izjednačiti one poput Dodika, koji zagovaraju secesiju te samim tim i nasilje, s onima poput Izetbegovića, koji upozorava da bi bilo kakav pokušaj podjele Bosne i Hercegovine doveo do nasilja. No tu Voja nije usamljen, niti je takav relativizam neka srpska specijalnost, potpuno isto rade Nermin Nikšić i ostali drugari iz SDP-a. To su, uostalom, “drugovi građani” radili i 1992. godine, pa je današnji Mijatovićev devetojanurski bh. patriotizam, uz već skoro završeni proces “odmicanja od ratnih narativa”, u suštini prava mjera “probosanske politike” današnjeg SDP-a. Nije slučajno Vojin Mijatović njegov potpredsjednik.