Prije ne tako mnogo godina, na berlinskom Olimpijskom stadion, na dan kada utakmice igra tamošnja Hertha, mogli ste vidjeti mladića s megafonom kako predvodi domaće navijače. Taj čovjek, 32-godišnji Kay Bernstein, danas je predsjednik kluba.

“Kao navijač bio sam aktivan, osam godina radio sam za našu tribinu, dao sam sve za Herthu”, nedavno je komentirao Bernstein, koji je u svojim tinejdžerskim grupama postao stalan na tribini i bio suosnivač navijačke grupe 'Harlekins'. Kao vođa navijača tri puta je izbačen sa stadiona zbog sukoba tipičnih za ultrase.

Njegova se sadašnjost, međutim, razlikuje od prošlosti. Uspješan je poslovni čovjek na području komunikacija i građevinarstva te porodičan čovjek. Bernstein je slika promjene u klubu koji je loše poslovao posljednjih godina. U maju ove godine bivši predsjednik Werner Gegenbauer, nakon 14 godina upitnog upravljanja bez rezuktata, unatoč činjenici da je glavni investitor kluba Lars Windhorst investirao više od 350 miliona eura, podnio je ostavku na svoju funkciju. Tako se otvorio put Bernsteinu koji je pobijedio na klupskim  izborima.

Bernstein je osvojio apsolutnu većinu (1.670 glasova od ukupno 3.016) i ušao u kancelarije na Olimpijskom stadionu. Obećao je drastične promjene u budućnosti kluba. "Hvala vam na povjerenju. Hvala vam na vašoj odgovornosti. Naša Hertha je na intenzivnoj njezi, ali možemo od sutra početi liječenje“, kazao je na preuzimanju dužnosti.

Kay ne laže kada ističe da je Hertha na intenzivnoj njezi. Plavo-bijeli su u sezoni koja je upravo završila bili šesnaesti u Bundesligi, igrali su doigravanje za ispadanje protiv Hamburga i jedva ostali u njemačkoj najboljoj ligi. Osim toga, budući da je Union Berlin prvi put promoviran u Bundesligu u sezoni 2019-20, tim iz Istočnog Berlina vlada u glavnom gradu.

U posljednje dvije sezone, Alte Försterei su se plasirali u Evropu (Konferencija 2021. i Evropska liga 2022.), što je teren na koji Hertha nije kročila od 2018. Osim toga, u posljednja tri derbija Hertha je svaki put izgubila. A tio je nešto što Bernestein nije mogao dopustiti i želi vratiti dominaciju u svom gradu.