Novoizabrani viši vođa Muslimanskog bratstva izjavio je da planira "ponovo aktivirati pokret, ponovo ga pokrenuti i ojačati, baviti se njegovim zatočenim članovima i njihovim porodicama te promovirati mlađe ljude kao njegove vođe.

Salah Abdul Haqq izabran je za vrhovnog potčelnika Bratstva prije nekoliko dana. Nakon izbora Abdul Haqq je potvrdio da je pokret prevladao mnoge historijske izazove zahvaljujući fleksibilnosti svojih vođa, te insistirao da rješenje za sve izazove leži u dijalogu, a ne u sukobu. Bratstvo se neće upuštati u bilo kakvu konfrontaciju radi vlasti.

Novi zamjenik vrhovnog poglavara je dodao da pokret zna pristupiti različitim pitanjima na temelju vlastitih načela i svog razumijevanja vjerskih tekstova. Ponovio je da je "nacionalista i da osjeća bol i patnju egipatskog naroda" pod autoritarnim režimom u Kairu, koji je kritizirao zbog načina na koji se nosi s političkom situacijom u Egiptu. Ipak, nagovijestio je mogućnost saradnje.

Salah Abdul Haqq rođen je 1945. godine i pridružio se Muslimanskom bratstvu 1962. godine. Uhapšen je od strane režima Gamala Abdula Nassera 1965. godine, proveo je devet godina u zatvoru prije nego što je preuzeo različite odgovorne položaje unutar pokreta.