Posljednje vrijeme sve je manje novih vijesti, odnosno videojavljanja vođe terorističke organizacije FETÖ Fethullaha Gülena. Pristalice ovog terorističkog pokreta prije su redovno pratile videoporuku Gülena, koji je u svojim javljanjima često davao i šifrirane poruke svojim pristalicama. Na koji način da se bore, kriju, bježe, na koji način da preuzmu vlast i slične poruke davao je upravo putem videojavljanja.

“Otvoreni smo za ponude, moramo imati vlast. Ako krenete nabrzinu, bez dovoljno opreme, bez dobrog planiranja i bez praćenja razloga, možete dobiti šamar. Ne odustajemo od razumnih ponuda (za preuzimanje vlasti)”, jedna je od videoporuka koja se u martu 2021. godine pojavila u turskim medijima. Za ovu poruku turski mediji su tada pisali da potječe iz 2009. godine, ali je novom montažom određenih dijelova puštena kao nova poruka.

GÜLEN TEŠKO GOVORI

Upravo se o istom govori i posljednjih dana. Naime, u zadnje vrijeme u turskoj javnosti pojavile su se tvrdnje da je vođa terorističke organizacije FETÖ Gülen u ozbiljno teškom zdravstvenom stanju. Prema tvrdnjama, jedna od pristalica FETÖ koja je imala ulaz u kamp gdje boravi Gülen ga je otrovala, nakon čega je izgubio mogućnost govora. Prema pisanju u turskim medijima, Gülena je otrovao pomoćnik jednog od glavnih Gülenovih saradnika Cevdeta Türkyolua, koji je već 45 godina uz Gülena, a ujedno je i oženjen Gülenovom rodicom. U tvrdnjama se ističe da je upravo ovo trovanje razlog što se vođa terorističke organizacije FETÖ Gülen već određeno vrijeme nije uživo obratio. Upravo zbog ovog pritiska javnosti, nakon dužeg vremena pojavio se video Gülena, koji govori da nije otrovan. Međutim, i za pomenuti video turska javnost piše da se radi o višestrukoj montaži jer je iz mnogih detalja vidljivo da se radi o više različitih snimanja. Također, ono što se posebno ističe jeste teško zdravstveno stanje Gülena koje je vidljivo u posljednjem javljanju, gdje vođa FETÖ jako teško govori, u toj mjeri da se teško razumije i ono šta govori.

Vrh terorističke organizacije FETÖ pokušao je ovom videoporukom smiriti itekako uzdrmane pristalice na nižem nivou, ali je, prema pisanju na društvenim mrežama, uočljivo da među pristalicama vlada kako nepovjerenje, tako i sve veći razdor. Jedan od razloga razdora jeste i činjenice koje su vremenom izlazile u javnost, a koje dokazuju da sami vrh terorističke organizacije FETÖ uživa u velikom bogatstvu, dok niži sloj pristalica očekuje i moli za njihovu pomoć. Tako je u martu tekuće godine objavljeno i da upravo Türkyolu posjeduje imovinu vrijednu 30 miliona dolara. Zbog ove objave, kako se pisalo u turskim medijima, Türkyolu je imao i fizički obračun s Osmanom Simsekom, koji također slovi za jednog od najbližih ljudi Gülena. Ono što je razlog ljutnje ostalih pristalica jeste činjenica da je vrh FETÖ-a svoje bogatstvo stekao “donacijama” i ostalim novcem koji je dolazio od pristalica nižeg sloja. Odnosno, ono što su određene pristalice davale u svrhu donacija za pomoć oboljelim, nemoćnim, za izgradnju džamija, škola i slično išlo je za lično bogaćenje samog vrha FETÖ-a. Kada je dospjela u javnost afera o bogatstvu Türkyolua, pristalice FETÖ-a su na društvenim mrežama pisale s etiketom #susma (ne šuti), gdje su se usprotivili svim dešavanjima i pozivali na transparentnost.

EKONOMSKA KRIZA

Uz sve ovo, ono o čemu se već određeno vrijeme piše jeste i sama borba za vodstvo nakon Gülena, koji ima osamdeset godina. Pogotovo u zadnje vrijeme kada mu je zdravlje vidno narušeno, a posebno nakon tvrdnji da je otrovan te da je skoro i nepokretan. U toj borbi se pojavljuje ime Türkyolua, kao i Mustafe Özcana, još jednog od čelnih Gülenovih ljudi. Prema pisanju turskih medija, između dvaju rivala za vodstvo, Türkyolua i Özcana, vodi se “prljava” borba. Navodno, Ozcan posjeduje posebne privatne snimke Türkyolua i njegove porodice pomoću kojih ga “drži u šaci”, odnosno kontrolira.

Da teroristička organizacija FETÖ svakim danom sve više tone u krizu, pokazuju i razne ispovijesti i priznanja FETÖ pristalica koje su bile i na ozbiljnim funkcijama FETÖ-a. Jedan od njih jeste i bjegunac Onder Aytac, koji je nedavno pisao i o stanju FETÖ-a u Bosni i Hercegovini. Aytac je tada pitao “da li su škole pokreta 'Hizmeta' (FETÖ) u velikim dugovima” te “zašto učitelje plaćaju premalo, kao da su robovi”.

“Kažu da su Britanci kupili škole, da su američke kompanije kupile škole, ali to je druga vrsta laži koju izgovaraju u mnogim dijelovima svijeta. Svi znaju ko je kupio odnosno ko nije kupio škole. Konzorcij Mustafa Özcan , Talip Küçük, Mustafa Yeşil ili neko sličan”, napisao je tada Aytac na Twitteru. Upravo smo o ovome i prije pisali u Stavu, odnosno da su strane zastave koje se vihore ispred nekadašnjih “Bosna Sema” škola samo paravan, te da ista FETÖ ideologija i dalje vlada u školama. Aytac u posljednje vrijeme sve više piše i o ekonomskoj krizi u FETÖ, te prenosi anonimne ispovijesti pristalica. I prema njegovom pisanju vidljivo je veliko nezadovoljstvo sljedbenika Gülena, koji se većinom žale na raskošan život vrha FETÖ-a, dok oni sami nastoje preživjeti iz dana u dan.

Da li je Gülen zaista otrovan ili ne, ne može se sigurno reći, ali ono što je sigurno jeste da u samoj terorističkoj organizaciji FETÖ vlada velika kriza, kako za vodstvo nakon Gülena, tako i u ekonomskom smislu. Sve to pokazuje da je FETÖ u jednom od svojih najtežih perioda.