Meta, vlasnik Facebooka i Instagrama, postao je najnoviji veliki tehnološki igrač koji krenuo s rezovima zbog sve „oštrije“ globalne ekonomske situacije, otpuštajući 13 posto svoje radne snage.

Kompanija je u objavila da će smanjiti broj zaposlenih za više od 11.000 u sklopu šireg preokreta poslovanja koji ima za cilj drastično smanjiti troškove, ali zadržati ulaganja u „Metaverzum“.

Otpuštenim radnicima kompanije Meta loše vijesti saopćene su putem e-maila. Mnogi su čak i ranije znali da su otpušteni jer je danima prije rečeno da će oni koji izgube posao unaprijed biti isključeni iz većine Metinih sistema zbog zabrinutosti oko pristupa osjetljivim informacijama.

Oni koji su pogođeni u SAD-u dobit će platu i po kao kompenzaciju, plus još po pola plate za svaku godinu radnog staža u ovom IT gigantu.

Osnivač i izvršni direktor Mark Zuckerberg saopćio je rukovodstvu u internom e-mailu da "preuzima odgovornost za odluku o otpuštanju i kompletan put do ovog crnog scenarija".

Priznao je da su njegovi planovi za rast bili previše optimistični, naglasivši da je loše procijenio da će Meta postati još veći faktor u e-trgovini nakon pandemije COVID-19. Zuckerberg se suočio s pozivima vodećih dioničara da smanji troškove nakon dva uzastopna kvartala pada prihoda. Do nekih je došlo zbog pada prodaje oglasa na njegovim platformama. Ulagači su također zabrinuti zbog velike potrošnje Mete na odjel za virtuelnu i proširenu stvarnost pod nazivom Reality Labs.